Προτιμότερη η εφαρμογή του νέου Μνημονίου από τη χρεοκοπία, λέει ο Όλι Ρεν

Η εφαρμογή των μέτρων του νέου δανειακού προγράμματος είναι προτιμότερη για τους Έλληνες από μία άτακτη χρεοκοπία που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τον κοινωνικό ιστό της χώρας, είπε την Δευτέρα ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.
Ο κ. Ρεν, αφού χαιρέτισε τα νέα μέτρα, πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για την εφαρμογή του νέου δανειακού προγράμματος και ότι είναι βέβαιος
πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες γι' αυτό μέχρι το Eurogroup της Τετάρτης.

Ο επίτροπος συνέχισε λέγοντας ότι το δεύτερο πρόγραμμα είναι μεν απαιτητικό, αλλά, υποστήριξε, θα αποδώσει και θα βοηθήσει την Ελλάδα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια από την ελληνική κοινωνία. Κάλεσε δε τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας να δεσμευθούν ότι θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το οικονομικό μοντέλο που ακολουθήθηκε στη Ελλάδα ως το 2009 απέτυχε και ότι η χώρα ζούσε επί σειρά ετών πάνω από τις δυνατότητές της.

Τόνισε ότι προκειμένου να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα πρέπει να διορθώσει τις διαρθρωτικές της αδυναμίες και παράλληλα σημείωσε τις εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ.

Συνεχίζοντας, ο Όλι Ρεν επισήμανε ότι μετά τη χθεσινή απόφαση στην ελληνική Βουλή, εκπληρώθηκε ένας βασικός όρος του Eurogroup και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ως την Τετάρτη θα έχει βρεθεί λύση και στο εκκρεμές ζήτημα των 325 εκατ. ευρώ.

Καταλήγοντας, ο επίτροπος Οικονομίας καταδίκασε τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή στην Αθήνα.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ, εξέφρασε την ικανοποίηση της Κομισιόν για τη χθεσινή στάση της ΝΔ στη Βουλή.

Μεταξύ των «απαιτούμενων ενεργειών» που λέει ο κ. Ρεν είναι και οι έγγραφες δεσμεύσεις.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να δεσμευθούν εγγραφώς μέχρι την Τετάρτη για την εφαρμογή των νέων μέτρων που υπερψήφισε η Βουλή, δήλωσε σχετικά τη Δευτέρα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Χάος και καταστροφή» θα έφερνε, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, η μη υιοθέτηση του δεύτερου προγράμματος από την ελληνική Βουλή, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα από την Κίνα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τη θετική ψήφο της Βουλής στο δεύτερο πρόγραμμα, ο Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε:

«Παρά τις αρνητικές προβλέψεις, το ελληνικό Κοινοβούλιο, που αντιπροσωπεύει τον ελληνικό λαό, υιοθέτησε το πρόγραμμα της Ελλάδας. Η εναλλακτική επιλογή θα ήταν το χάος και -όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός- θα ήταν καταστροφή. Η εναλλακτική λύση θα σήμαινε έλλειψη χρημάτων για τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τη δημόσια διοίκηση. Βεβαίως το πρόγραμμα είναι δύσκολο, αλλά η άλλη επιλογή θα ήταν χειρότερη».

Βερολίνο: Χαιρετίζει... και ζητεί μείωση μισθών

Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε διά του εκπροσώπου
Keywords
Τυχαία Θέματα