Προβληματισμός στο Μαξίμου για τη σύμπλευση ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για το χαράτσι της ΔΕΗ

Μπρος το ενδεχόμενο εκδήλωσης νέων πιέσεων από την τρόικα για επιπρόσθετα μέτρα, πίσω ο κοινός, πλέον, προβληματισμός των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για την περαιτέρω στάση τους, και από πάνω η βαριά σκιά των πρόσφατων δραματικών εξελίξεων στην ...
κυπριακή οικονομία και ο διάχυτος φόβος εκτεταμένων παρενεργειών στην εγχώρια οικονομία.

Κάπως έτσι διαμορφώνεται
το τοπίο στην Αθήνα μερικά εικοσιτετράωρα πριν την έλευση των εκπροσώπων της τρόϊκας, στα χέρια των οποίων έχουν φτάσει απο χθες το βράδυ οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης για κάποιες από τις εκκρεμότητες του προηγούμενου διαστήματος.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ και εν συνεχεία για την επόμενη των 6 δισ. ευρώ.

Ανάλογο μήνυμα εκπέμπεται και από το υπουργείο Οικονομικών με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα να δηλώνει ότι «είμαστε έτοιμοι».

Στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο, ωστόσο, η αγωνία κορυφώνεται για το κενό που έχει εντοπίσει η τρόϊκα για το 2013-14 και το οποίο εκτιμάται στα 2,7 δισ. ευρώ, εξαιτίας της μη εφαρμογής μέτρων που είχαν συμφωνηθεί, καθώς είναι κοινή εκτίμηση ότι νέα μέτρα είναι αδύνατο να περάσουν από τη βουλή.

Το κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστεί ότι το νέο σχέδιο για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα μέσω του οποίου θα προκύψει η διαθεσιμότητα για φέτος 25000 δημοσίων υπαλληλων, κάποιοι από τους οποίους θα αποχωρήσουν υποχρεωτικά το 2014, θα τύχει της έγκρισης των δανειστών, οι οποίοι κρατούν ακόμη κλειστά τα χαρτιά τους.

Τα υπόλοιπα κρίσιμα ζητήματα που θα τεθούν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις και να χαραχθεί μία κοινή στρατηγική είναι η μέθοδος είσπραξης του φόρου για τα ακίνητα, το «κενό» ύψους δύο δισ. ευρώ στους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων, μέρος του οποίου θα πρέπει να καλυφθεί μέσω της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η εφαρμογή της εισφοράς υπέρ ΟΑΕΕ μέσω της οποίας έχουν προϋπολογιστεί έσοδα ύψους 600 ευρώ για τη διετία 2013-14, η κατάρρευση των φορολογικών εσόδων, η οποία προσωρινά καλύπτεται από τη μείωση των δαπανών λόγω της «στάσης πληρωμών» και η είσπραξη ποσού 550 ευρώ σε ετήσια βάση ως μέρισμα του δημοσίου για τις προνομιούχες μετοχές που διαθέτει στις τράπεζες έναντι της κεφαλαιοποίησής τους.

Στη σύσκεψη της Τετάρτης, οι τρεις αρχηγοί θα πρέπει να καταλήξουν στη θέση της Αθήνας για το χαράτσι στα ακίνητα για το 2013.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού ευελπιστούν ότι η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, να διατηρηθεί, δηλαδή, ο ίδιος τρόπος είσπραξης, αλλά με χαμηλότερους συντελεστές (μείωση από 10% έως 20% κλιμακωτά έως τα 2000 τμ), τελικώς θα γίνει αποδεκτή από τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, δεν περνά απαρατήρητη η προσπάθεια των αρχηγών που στηρίζουν την τριτοκομματική κυβέρνηση να αναζητήσουν πεδία μεταξύ τους συνεννόησης, ούτε η διαφαινόμενη απόφαση του κ. Βενιζέλου να επαναφέρει με ένταση στο προσκήνιο την ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας της τρικομματικής κυβέρνησης, των κανόνων λειτουργίας που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις των τριών εταίρων, όπως επίσης και την ανάγκη συγκρότησης και ανάδειξης ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης που να λαμβάνει υπόψιν τα νέα δεδομένα της συγκυρίας.

Νίκος Τριαντάφυλλος newpost
Keywords
Τυχαία Θέματα