ΣΑΜΑΡΑΣ: ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΡΩΓΜΕΣ

*Προανήγγειλλε επιστροφή των διεγραφέντων
Για την απόφαση του Eurogroup, ο κ. Σαμαράς είπε καταρχήν ότι η Ελλάδα κερδίζει χρόνο και περιθώρια να βγει από την κρίση και εξήγησε ότι απόφαση αυτή έχει τρείς μεγάλες διαφορές από το πρώτο Μνημόνιο, και μία μεγάλη ομοιότητα:
– Η πρώτη διαφορά είναι ότι τώρα γίνεται «κούρεμα» δηλαδή απευθείας μείωση του χρέους. Το οποίο στο μεταξύ
είχε καταστεί μη βιώσιμο.

– Η δεύτερη μεγάλη διαφορά είναι ότι μειώνεται και το επιτόκιο δανεισμού, ενώ προηγουμένως είχε ανέβει. Και μάλιστα με τιμωρητικό τρόπο…

– Η τρίτη μεγάλη διαφορά είναι ότι η αποπληρωμή του χρέους μετατίθεται σε βάθος χρόνου. Ενώ τότε δεν μετακινήθηκε καθόλου.

– Από την άλλη πλευρά, η ομοιότητα με το πρώτο Μνημόνιο, είναι ότι διατηρείται η ίδια συνταγή. Εξακολουθεί να λείπει ο τρίτος – και πιο σημαντικός πλέον – πυλώνας της Ανάπτυξης.

Αλλά τώρα – και ανεξάρτητα από το τι περιλαμβάνει η νέα σύμβαση – υπάρχουν προοπτικές να επιτύχουμε στο μέλλον αναπτυξιακά μέτρα.

Από που θα προέλθουν τέτοιες αναπτυξιακές προοπτικές:

- Πρώτον, από τα ευρω-ομόλογα, τα οποία ήδη συζητούνται όλο και περισσότερο. Και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να γίνουν τελικά, μέσα στον επόμενο χρόνο.

- Δεύτερον, από την πολιτική πίεση που υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη, όλο και περισσότερο, για μέτρα Ανάκαμψης, ειδικά στοχευμένα στις χώρες που πλήττονται περισσότερο, κυρίως σε Ελλάδα και Πορτογαλία. Ήδη, τουλάχιστον δώδεκα Πρωθυπουργοί της Ένωσης ζητούν άμεσα μέτρα Ανάπτυξης. Και το κλίμα αλλάζει συνεχώς.

Τρίτον, από τις προοπτικές που δημιουργούνται πλέον, για εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της Ελλάδας με την αξιοποίηση της ΑΟΖ. Η Κύπρος το κατάφερε. Πλησιάζει η ώρα να το επιτύχει και η Ελλάδα. Κατά την επίσκεψή μου στην Κύπρο, τις προηγούμενες μέρες, διερευνήσαμε τις δυνατότητες επίσπευσης του χρόνου αξιοποίησης, εκμεταλλευόμενοι και την πείρα της Μεγαλονήσου. Με την οποία θα δημιουργήσουμε μια στενή στρατηγική σύζευξη, που θα εκτείνεται και πέραν την Κύπρου.

Όλα αυτά βέβαια, θα αρχίσουν άμεσα, αλλά δεν θα ολοκληρωθούν στο πολύ άμεσο μέλλον. Θα αρχίσουν να καρποφορούν μετά από ένα διάστημα 3 ως 5 ετών.

Όμως, η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στα πόδια μας άμεσα. Και γι’ αυτό χρειάζεται να γίνουν εκλογές, να αποκατασταθεί η πολιτική ομαλότητα, κι αμέσως μετά να αναζητήσουμε και να βρούμε όλα τα μέσα για να συγκρατήσουμε την ύφεση.

Οι άμεσα στόχοι μας είναι δύο: Ανάσχεση της ύφεσης και κοινωνική συνοχή.

Η καταστροφική πολιτική των δυόμισι τελευταίων ετών έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Τις τελευταίες μέρες αποφύγαμε τα χειρότερα: την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία! Τώρα είναι η ώρα να ξανά-στήσουμε τη χώρα στα πόδια της.

Στις επόμενες εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις που ζητούν ένα πράγμα: Να αλλάξει η Ελλάδα πορεία.

– Να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της,

– να ανεβάσει την ανταγωνιστικότητα της
Keywords
Τυχαία Θέματα