Στο «μικροσκόπιο» της Ιπποκράτους οι φόροι στα ακίνητα

Σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως αποδεικνύεται από την εσωτερική αλληλογραφία και τα emails που ανταλλάσουν πάνω στο θέμα του φόρου ακίνητης περιουσίας.
Το πάγωμα της απόφασης για το φόρο ακίνητης περιουσίας από τον Γ. Στουρνάρα που λέει, ότι
δεν υπήρξε ποτέ τέτοια πρόθεση οφείλεται ως ένα βαθμό, από τις αντιρρήσεις στελεχών της Ιπποκράτους,
που όπως θα δείτε είναι έντονες και έχουν μεταφερθεί μέσω του Βαγγέλη Βενιζέλου στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών.

Στην Ιπποκράτους έχει δημιουργηθεί μια ομάδα στελεχών πολιτικών και μη, που ασχολούνται με τα φορολογικά και τα δημοσιονομικά αποτελούμενη από τον Φίλιππο Σαχινίδη επονομαζόμενο και Σάχη, τον Γιώργο Κουτρουμάνη, τον Ανδρέα Μακρυπίδη, και ορισμένα στελέχη τεχνοκρατικά με άριστες γνώσεις των θεμάτων που όλοι μαζί ενημερώνουν και στέλνουν τις εισηγήσεις τους στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Βενιζέλο.

Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε ο κ. Σαχινίδης έγραψε:

«Σας αποστέλλω το τελικό κείμενο του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, στο οποίο έχουν συμπεριληφθεί όλα όσα συμφωνήσαμε στην τελευταία μας συνάντηση, καθώς και όποιες παρατηρήσεις - προτάσεις ετέθησαν έως σήμερα. Παρακαλώ για τις απόψεις σας».

Στο σημείο αυτό, εκφράζεται η άποψη από άλλο στέλεχος της ομάδας του ΠΑΣΟΚ τον κ. Σταματόπουλο που αναφέρει προς τα υπόλοιπα στελέχη και τον πρώην υπουργό Φ. Σαχινιδη:

«Φίλιππε,

Συμφωνώ σε γενικές γραμμές και θεωρώ τις κλίμακες ισορροπημένες. Η επιλογή θα γίνει με το στόχο των εσόδων.
Ειδικότερα όπως είχα πει και σε προηγούμενο σχέδιο θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την κατάργηση της απαλλαγής για τα δάση και δασικές εκτάσεις. Προσοχή θέλει και η κατάργηση μιας ρύθμισης για τα διατηρητέα.

Είχα γράψει και προηγούμενα ότι εάν φορολογηθούν τα ιδιωτικά δάση, θα μπορούσε να γίνει μια πρόβλεψη εκχώρησης τους στο Δημόσιο για να απαλλαχθούν οι κάτοχοι της φορολογίας.

Δεν είναι αστείο. Θα παραχωρηθούν μεγάλες εκτάσεις τις οποίες οι κάτοχοι τους δεν γνωρίζουν που βρίσκονται και δεν έχουν ενδιαφέρον να τις κατέχουν. Το ίδιο ισχύει και για τα βοσκοτόπια».

Πρόσφατα, ο κ. Παντελής Οικονόμου, που έχει διατελέσει Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου, μιλώντας σε συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, εξέφρασε την αντίθεσή του στην φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, την οποία μετέφερε και στα μέλη της ομάδας της Ιπποκράτους:

«Διαφωνώ απολύτως με κάθε φορολογία επί ακινήτων. Αντιθέτως, υποστηρίζω την κατάργηση κάθε υφιστάμενου ή νέου φόρου ή τέλους και την επιβολή ενός, μόνου, αναλογικού Δημοτικού Τέλους, εφ' όσον το ακίνητο ιδιοκατοικείται ή ενοικιάζεται (δεν είναι απρόσοδο)».

Βαγγέλης Γιακουμής NEWPOST
Keywords
Τυχαία Θέματα