Θα κρατήσουμε χαμηλά τα επιτόκια λέει ο Ντράγκι

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κρατήσει τα επιτόκια στα σημερινά επίπεδα ή και σε ακόμη χαμηλότερα για όσο καιρό χρειαστεί διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος Μάριος Ντράγκι μετά την απόφαση του ΔΣ την Τετάρτη να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κεντρική ευρωτράπεζα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει «κάθε εργαλείο» για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
παρακολουθεί τις κινήσεις στα επιτόκια της αγοράς στενά και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο πολιτικής για να τα περιορίσει αν χρειαστεί» δήλωσε.

Απαντώντας δε σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι και κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ συζητήθηκε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, αλλά τελικά αποφάνθηκαν ότι τα τρέχοντα επίπεδά τους είναι τα κατάλληλα.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι η ΕΚΤ δεν αποκλείει καμία από τις επιλογές που έχει στη διάθεση της όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στις αγορές χρήματος και αυτό περιλαμβάνει την εφαρμογή και νέου, τρίτου προγράμματος, παροχής μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (LTROs).

Η ΕΚΤ «είναι έτοιμη να δράσει ανάλογα με τις ανάγκες [...] Κανείς δεν θέλει να έχει ένα ατύχημα ρευστότητας μέχρι να φτάσουμε στην οικονομική ανάκαμψη» είπε χαρακτηριστικά.
Keywords
Τυχαία Θέματα