Θέλει οριστικά γραφεία κτηματογράφησης...

...ως το τέλος του 2014 η τρόικα...
Στο κτηματολόγιο θα καταγράφεται ηλεκτρονικά κάθε συμβολαιογραφική πράξη.

Την παροχή ηλεκτρονικών και ομογενοποιημένων υπηρεσιών προς τους πολίτες από...

τα γραφεία κτηματογράφησης επιβάλλει η Task Force μέχρι τα τέλη του επόμενου χρόνου, δίνοντας την τεχνογνωσία της στο σύνολο των διαδικασιών κατάρτισης του εθνικού κτηματολογίου που σέρνεται από το 1995. Ταυτόχρονα, ξεκινά πιλοτικά για να επεκταθεί σταδιακά σε όλη την χώρα η διασύνδεση των συμβολαιογραφικών γραφείων με
το κτηματολόγιο ώστε να τηρείται μία ψηφιακή βάση δεδομένων στην οποία θα καταγράφεται κάθε συμβολαιογραφική πράξη. Η κινητικότητα που καταγράφεται στο κτηματολόγιο συνδέεται με την προσπάθεια για την επιτάχυνση του μεγάλου έργου της χώρας που με βάση του μνημονιακούς στόχους πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το 2020.

Η αρχή θα γίνει σε ένα χρόνο από σήμερα όπου θα λειτουργήσουν με βάση τις μνημονιακές υποχρεώσεις τα δύο πρώτα οριστικά γραφεία στον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη, στα οποία οι πολίτες θα μπορούν να έχουν καλύτερο επίπεδο υπηρεσιών και να λαμβάνουν ηλεκτρονικά αντίγραφα των τίτλων ιδιοκτησίας τους σε όποιο σημείο της Ελλάδας και αν βρίσκεται το ακίνητό τους. Σήμερα, το ρόλο αυτό επιτελούν τα υποθηκοφυλακεία και τα 103 προσωρινά γραφεία κτηματογράφησης, για όποιες περιοχές ολοκληρώνουν το κτηματολόγιο. Αυτό όμως το μικτό σύστημα περιπλέκει τις διαδικασίες καθώς τα μεν υποθηκοφυλακεία ανήκουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, τα δε προσωρινά γραφεία στο ΥΠΕΚΑ, με αποτέλεσμα να γίνεται δυσχερής η επιβολή συγκεκριμένων πρακτικών και διαδικασιών από την ΕΚΧΑ.

Ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη δεν επιλέγονται τυχαία καθώς είναι από τις πιο ώριμες από πλευράς κτηματογράφησης περιοχές της χώρας, στις οποίες οι πολίτες θα αποκτήσουν τα προνόμια που σε άλλες χώρες είναι καθεστώς από χρόνια. Τα δύο οριστικά γραφεία, είναι ένα σαφές δείγμα του ανέμου ανανέωσης που πνέει τους τελευταίους μήνες στο εθνικό κτηματολόγιο, με στόχο να εφαρμοστούν οι βέλτιστες ευρωπαϊκές τεχνικές και να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος για την κτηματογράφηση του συνόλου της χώρας. “Εάν τηρηθεί η ιεράρχηση προτεραιοτήτων που έχουμε βάλλει και εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση τότε θα είναι εφικτός ο στόχος το κτηματολόγιο να ολοκληρωθεί και νωρίτερα από το 2020” ανέφερε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΚΧΑ κ. Δημήτρης Καλουδιώτης. Ο επικεφαλής της κτηματολόγιο παραδέχτηκε ότι οι δηλώσεις στο κτηματολόγιο βγάζουν στο φως αμφισβητήσεις σε ιδιοκτησιακά θέματα μεταξύ ιδιωτών και δημοσίου και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιοχή της Κοζάνης. Εκεί όπως είπε καταβάλλεται προσπάθεια από το δήμο σε συνεργασία με τους πολίτες να επιλυθούν προβλήματα που ανέκυψαν όταν η διοίκηση εξέδωσε οικοδομικές άδειες σε δασική περιοχή.

Επαναπροκηρύσσονται οι μελέτες για Αθήνα και Βόλο

Σήμερα οι διαγωνισμοί για την κτηματογράφηση βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε όλη τη χώρα. Ήδη, στον αέρα βρίσκονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τις μελέτες που καλύπτουν το 40% των δικαιωμάτων της χώρας και το 62% της ελληνικής επικράτειας. Στις 28 Νοεμβρίου έληξε η ημερομηνία υποβολής προσφορών για τις 28 μελέτες και το ενδιαφέρον ελληνικών και τεσσάρων τεχνικών γραφείων του εξωτερικού κρίνεται αρκετά επαρκές για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός. Όμως το εθνικό κτηματολόγιο έχει να επουλώσει και τις μεγάλες πληγές από τους διαγωνισμούς των προηγούμενων ετών όπου η αλληλοεξόντωση μεταξύ των τεχνικών εταιρειών βραχυκύκλωσε τις διαδικασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατόπιν ατελείωτων προσφυγών, επαναπροκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την κτηματογράφηση του δήμου της Αθήνας και “Βόλου -Λαμίας-Λειβαδιάς” 1.340.000 δικαιωμάτων και 361.000 αντίστοιχα.

Εξέλιξη διαγωνισμών για τις μελέτες κτηματογράφησης

Υπάρχουν όμως εκκρεμότητες μελετών και από τα προηγούμενα προγράμματα. Από τη 2η γενιά κτηματογράφησης που ξεκίνησε το 2008 (107 περιοχές 22 μελέτες) απομένουν δύο μελέτες που αφορούν 13 συνολικά περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής (Ανάβυσσος, Κεράτεα, Σαρωνίδα, Βάρη Βούλα, Βουλιαγμένη κλπ.) που είναι σε διαγωνιστική διαδικασία πέραν του Αθήνα-Βόλος που επαναπροκηρύσσεται άμεσα.
Από την 3η γενιά που ξεκίνησε το 2011 του εθνικού κτηματολογίου (268 περιοχές- 21 μελέτες) έχει υπογραφεί μία μελέτη (Αργολίδα-Αρκαδία) και ξεκινά συλλογή δηλώσεων στα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου 2014. Στις υπόλοιπες 1.024 περιοχές (10 νομοί- 14 μελέτες) μία μελέτη έχει υπογραφεί και ξεκινά συλλογή δηλώσεων στα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου 2014. Εντός του α΄τριμήνου 2014 αναμένεται η υπογραφή σύμβασης για τις 11 από τις υπόλοιπες 13 μελέτες. Αυτό σημαίνει ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων σε 8 νομούς στο σύνολό τους (περίπου 4 εκατ. δικαιώματα). Σύμφωνα με την ΕΚΧΑ οι πιο ώριμες από τις μελέτες αφορούν τους Νομούς Έβρου, Σερρών, Πέλλας, Τρικάλων και τις 11 περιοχές της μελέτης της Πάρνηθας. Ακολουθούν είναι νομοί Καβάλας, Κιλκίς, Ημαθίας, Καρδίτσας και Λάρισας.
Το α΄εξάμηνο 2014 αναμένεται να ενταχθούν σε λειτουργία κτηματολογίου 17 περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής (Άνοιξη, Δροσιά, Εκάλη, Κηφισιά, Ν.Ερυθραία, Ν. Πεντέλη, Παλλήνη, Πεντέλη, Σταμάτα, Μαραθώνας, Ραφήνα, Ν.Μάκρη κ.α.) και το 2015 ακολουθούν ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη και 24 ακόμα περιοχές της χώρας.

Μέχρι στιγμής για την κτηματογράφηση της χώρας έχουν καταβληθεί 384.4 εκ. ευρώ (Α΄& Β΄πιλοτικά προγράμματα, 1ο κύριο και όσες μελέτες έχουν συμβασιοποιηθεί από τη β΄φάση των ενεργών τίτλων) και απομένουν 1,061 δις ευρώ για να ολοκληρωθεί το σύνολο του έργου. Υπολογίζεται ότι με τις εκπτώσεις που θα καταβληθούν στους διαγωνισμούς (25%-30%) αναμένεται να πληρωθούν λιγότερα από 800 εκατ. ευρώ. Στο κόστος αυτό περιλαμβάνεται και η κατάρτιση μελετών και κύρωση δασικών χαρτών για το υπολειπόμενο 40% της έκτασης της χώρας. Σύμφωνα με την διοίκηση της κτηματολόγιο, 350 εκ. ευρώ θα αντληθούν από πόρους του ΕΣΠΑ μετά από σχετικές εγγυήσεις που έχει δώσει το υπουργείο Ανάπτυξης, περί τα 250 εκ. ευρώ από ιδίους πόρους της κτηματολόγιο και τα υπόλοιπα από τις νέες δηλώσεις.
Σήμερα στην χώρα λειτουργούν 103 Κτηματολογικά Γραφεία που εξυπηρετούν 349 ΟΤΑ της χώρας (333 περιοχές της 1ης γενιάς κτηματογράφησης και 16 περιοχές της 2ης κτηματογράφησης). Πρόκειται για συνολικά 4 εκατ. ιδιοκτησίες και περίπου 7,5 εκατ. δικαιώματα που αντιστοιχούν σε 2,35 εκατ. δικαιούχους. Στις περιοχές αυτές περιλαμβάνονται οι περισσότερες Πρωτεύουσες Νομών ή μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης, τα Ιωάννινα κ.α....
newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα