ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΟΜΠΑΜΑ

Όλο το σχέδιο για χρέος, ενέργεια και εθνικά ζητήματα(σσ...η...ΕΡΤ;)
Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος
Η απομείωση του ελληνικού χρέους αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο της κατ’ ιδίαν συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, την Πέμπτη 8 Αυγούστου, στις 22:00 ώρα Ελλάδος.
Η ελληνική πλευρά αναμένεται να διερευνήσει τις δυνατότητες συμβολής του
χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που αναμένεται να προκύψει από το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επιθυμεί αυτό το κενό να μην καλυφθεί με νέο δάνειο από την τρόικα (και νέο Μνημόνιο), αλλά να υπάρξει έξοδος στις αγορές με την στήριξη των ΗΠΑ, με στόχο να εξασφαλιστεί ανταπόκριση από αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να είναι επιτυχής ο δανεισμός.
Στο Λευκό Οίκο, το κατώφλι του οποίου θα περάσει ο Πρωθυπουργός για πρώτη φορά, η ελληνική οικονομία θα έχει την τιμητική της, σε συνδυασμό βέβαια με θέματα, στρατηγικού χαρακτήρα, από τα ενεργειακά και τις προοπτικές αμερικανικών επενδύσεων μέχρι τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Επίσης, ξεχωριστή θέση θα έχουν και τα σημαντικά εθνικά θέματα της Ελλάδας, στα οποία επίσης σημειώνεται κινητικότητα, ενώ μόνο τυχαία δεν ήταν η χθεσινή μακρά τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.
Στη διάρκειας μιας ώρας συνάντηση Ομπάμα-Σαμαρά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός περιμένει ειλικρινή και ουσιαστική στήριξη στις προσπάθειες της κυβέρνησης, ευελπιστώντας στην παρέμβαση των ΗΠΑ για μια στροφή στην ανάπτυξη με ταυτόχρονο περιορισμό στη λιτότητα.
Εξάλλου, έμπειροι διπλωματικοί παράγοντες δεν παραβλέπουν το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς επισκέπτεται τις ΗΠΑ, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, με ότι αυτό σημαίνει και για την αμερικανογερμανική αντιπαράθεση για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης.
Ψηλά στην ατζέντα θα είναι το ενδιαφέρον των Αμερικανών σχετικά με την ενέργεια, καθώς η δρομολόγηση των διαδικασιών αξιοποίησης των πιθανολογούμενων (βέβαιων πλέον μετά την έρευνα της νορβηγικής PGS) κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης ανοίγει το δρόμο για να μπουν σε επόμενη φάση γεωτρύπανα.
Η πλευρά των ΗΠΑ θέλει τα πρώτα γεωτρύπα να είναι αμερικανικά και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι και το ρόλο που διαδραμάτισε η αμερικανική Noble Energy στη δυνατότητα της Κύπρου να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο «Οικόπεδο 12».
Ιδιαίτερη θέση θα έχουν στη συνάντηση και οι ιδιωτικοποιήσεις, αφού οι ΗΠΑ επιδιώκουν πιο ενεργή συμμετοχή αλλά και να έρθουν περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις, ενώ θεωρείται πιθανή η ανάμιξη στον τραπεζικό τομέα.
Από την πλευρά του ο Αντ. Σαμαράς θα παρουσιάσει τις αλλαγές που έχουν γίνει στην ελληνική οικονομία και θα τονίσει ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες έχουν διαμορφώσει ένα τελείως καινούργιο, ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, καλώντας τον επιχειρηματικό κόσμο των ΗΠΑ να στηρίξει την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας.
Κρίσιμο σημείο στη συνάντηση θα είναι η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ και το Κυπριακό θα συζητηθεί, καθώς ήδη κυοφορείται επαναφορά του Σχεδίου Ανάν.
Επίσης, θα τεθεί και το θέμα των Σκοπίων, καθώς οι ΗΠΑ θέλουν να κλείσει γρήγορα η υπόθεση και να ενταχθεί έως το τέλος του 2013 το γειτονικό κράτος στο ΝΑΤΟ.newpost
Keywords
Τυχαία Θέματα