Το χρέος της Ιαπωνίας έχει πολλά μηδενικά: 1,000,000,000,000,000 ¥

Σε δυσθεώρητα ύψη-ρεκόρ εκτοξεύεται το χρέος της Ιαπωνίας, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα...

1.000 τρις. γεν, εντείνοντας τις πιέσεις στον πρωθυπουργό της χώρας Shinzo Abe να προχωρήσει στην αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων για ενισχυθούν τα οικονομικά της κυβέρνησης...

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, το χρέος της Ιαπωνίας
αναρριχήθηκε στα 1.008,6 τρις. γεν (ήτοι 10,46 τρις. δολάρια) στις 30 Ιουνίου, έχοντας αυξηθεί κατά 1,7% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο. Εντυπωσιακό είναι μάλιστα το γεγονός ότι τα συνολικά ομόλογα του ιαπωνικού κράτους ανέρχονται σε 830,5 τρις. γεν, ποσό που ξεπερνά το αθροιστικό μέγεθος των οικονομιών της Γερμανίας, Γαλλίας και Μ. Βρετανίας.

Το γιγαντιαίο χρέος της Ιαπωνίας αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις αποφάσεις του πρωθυπουργού Abe τον επόμενο μήνα για τον διπλασιασμό του φόρου κατανάλωσης, σε μια χώρα με μια χώρα με τεράστιες και συνεχώς διογκούμενες δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας. Παρότι η αύξηση της φορολόγησης ενδέχεται να επηρεάσει την ανάπτυξη, η Moody’s προειδοποίησε χθες πως η επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών της Ιαπωνίας θα διαβρώσει την εμπιστοσύνη των αγορών στα κρατικά ομόλογα.

«Το διογκούμενο δημόσιο χρέος υπογραμμίζει την ανάγκη του Abe να επισπεύσει την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων», σχολίασε ο Long Hanhua Wang, οικονομολόγος στη Royal Bank of Scotland Group Plc στο Τόκιο, ενώ πρόσθεσε «Αυτό αποτελεί την ελάχιστη πολιτική απαίτηση από την κυβέρνηση».

Σημειώνεται ότι ο φόρος κατανάλωσης αναμένεται να αυξηθεί στο 8% τον Απρίλιο από το 5% που είναι τώρα, πριν ενισχυθεί περαιτέρω στο 10% τον Οκτώβριο του 2015.
Keywords
Τυχαία Θέματα