Aνοικτή επιστολή του Δημάρχου Ωρωπού για το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των Αντιδημάρχων...

Στα πρώτα άρθρα του Μνημονίου που ψήφισε το Ελληνικό Κοινοβούλιο την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012, γίνεται λόγος για την μείωση των Αντιδημάρχων στους Δήμους όλης της χώρας. Κατά την άποψη μας, πρόκειται για μια ωμή παρέμβαση στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αγνοεί αφενός τις βασικές παραμέτρους άσκησης των καθηκόντων μας κι αφετέρου τις πραγματικές απαιτήσεις των Δήμων. Οι προσπάθειες που κάνει η πολιτική ηγεσία στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να είναι ρεαλιστικές ώστε η υλοποίηση
τους να έχει αντίκρυσμα.... Η δεδομένη απαίτηση της Τρόικας δεν έχει καμία λογική διότι ακυρώνει το πνεύμα του Καλλικράτη και ανατρέπει τις ισορροπίες που προέβλεψε ο Νομοθέτης.
Η διοικητική μεταρρύθμιση έλαβε υπόψη της συγκεκριμένα στοιχεία που αντικατοπτρίζουν τις απαιτήσεις των Δήμων αποβλέποντας στην αποδοτικότερη λειτουργία κάθε ΟΤΑ. Έτσι, για τον Δήμο Ωρωπού, έναν Δήμο που παρουσιάζει ιδιομορφία λόγω μεγάλου μεγέθους και πολλών οικισμών απομακρυσμένων μεταξύ τους, ο Καλλικράτης προέβλεψε επτά (7) αντιδημάρχους. Συγκεκριμένα, στο Δήμο μας συνενώθηκαν 14 οικισμοί (διπλάσιοι από τον αριθμό των Αντιδημάρχων) με περισσότερους από 2000 κατοίκους ο καθένας.Από την έως τώρα εμπειρία μας μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο ένας Αντιδήμαρχος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις δύο ή τριών δημοτικών κοινοτήτων ταυτόχρονα, αφού και ο πληθυσμός τους είναι μεγάλος και οι αποστάσεις που τις χωρίζουν μακρές. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτές οι Δημοτικές Κοινότητες, μέχρι πέρσι διοικούνταν από ένα ολόκληρο Συμβούλιο και σήμερα τα ίδια καθήκοντα επιφορτίζεται ένας μόνο Αντιδήμαρχος, τον οποίο απειλείτε ότι θα μας αφαιρέσετε.Αντίθετα, εμείς προτείνουμε η μείωση αυτή να ισχύσει μόνο σε εθελοντική βάση, σε περιπτώσεις που ενδεχομένως να μην διαταράσσεται η λειτουργία ενός Δήμου και πάντως όχι στον μεγάλο και δύσκολο Δήμο Ωρωπού. Επιπλέον, ζητάμε ο Δήμος -με δικούς του πόρους- να μπορεί να ορίζει έναν Αντιδήμαρχο σε κάθε Δημοτική Κοινότητα με πληθυσμό άνω των 2000 κατοίκων για να μπορεί να λειτουργεί σωστά και να λύνει άμεσα τα προβλήματα.Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί την πιο γνήσια έκφραση λαϊκής κυριαρχίας και αντιμετωπίζει τα πιο καθημερινά και επικαιρικά προβλήματα του δημότη. Οι Αυτοδιοικητικοί παλεύουν χρόνια με το σύστημα για να μπορέσουν να καταλήξουν σε ένα αποδοτικό μοντέλο. Δίνουμε καθημερινά μάχες με τα διογκούμενα προβλήματα, με τις περικοπές κονδυλίων και με τις καθυστερήσεις στην καταβολή των κονδυλίων από το κράτος. Σας προσκαλούμε να ενσκύψετε με υπευθυνότητα στα προβλήματα μας και να μην μας προσθέσετε ακόμα ένα λειτουργώντας μόνο με την ψυχρή λογική των αριθμών που θα οδηγήσει τους Δήμους σε ένα μεγάλο λειτουργικό αδιέξοδο.
Keywords
Τυχαία Θέματα