Deutsche Welle: Γιατί οι Πορτογάλοι αντιδρούν στην Τρόικα

Η δυσαρέσκεια των Πορτογάλων απέναντι στην Τρόικα διογκώνεται καθημερινά με πολλούς πολίτες να απειλούν για το ενδεχόμενο μιας κοινωνικής έκρηξης, ειδικά μετά τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέντρο Πάσος Κοέλιο και θα εφαρμοστούν από το 2013, όπως σημειώνει ρεπορτάζ της γερμανικής Deutsche Welle.....
«Η
κρίση στη χώρα ολοένα και βαθαίνει και πολλοί συμπολίτες μου δεν βλέπουν φως μέσα σε αυτό το οικονομικό τούνελ που βρίσκονται», τονίζει σε συνέντευξή της στο γερμανικό μέσο η νεαρή Πορτογαλίδα Μίριαμ Ζαλουάρ, η οποία μάλιστα θα περάσει από δίκη κατηγορούμενη πως, πριν λίγο καιρό, «οργάνωσε μια εργατική διαμαρτυρία πριν τις 7 το πρωί», κάτι που απαγορεύεται, σύμφωνα με έναν μισοξεχασμένο χουντικό νόμο που ισχύει από τη δεκαετία του… 1960. «Δεν ξέρω πλέον αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω με αυτό που έχω να αντιμετωπίσω τώρα», λέει η Μίριαμ, συμπληρώνοντας πως «το πιο σημαντικό μάθημα που πήραμε όλο αυτό τον καιρό είναι πως οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας θα συνεχιστούν απρόσκοπτα».
Είναι διάχυτη η αίσθηση, σύμφωνα με την ανταπόκριση της Deutsche Welle από τη Λισσαβόνα, πως σύντομα οι Πορτογάλοι θα ξαναβγούν στο δρόμο, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα από το 11% στο 18%, ενώ θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, αφού η ανεργία στη χώρα έχει ξεπεράσει ήδη το 15%.
Οι ανακοινώσεις έγιναν σε μια περίοδο που η Τρόικα πραγματοποιεί την πέμπτη αποτίμηση των μεταρρυθμίσεων που έχει θέσει σε εφαρμογή η Πορτογαλία σε αντάλλαγμα για το δάνειο ύψους 78 δισ. ευρώ που έλαβε τον Μάιο του 2011 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Έως σήμερα οι αξιολογήσεις της τρόικας ήταν θετικές. Ωστόσο η λιτότητα συνέβαλε στη συρρίκνωση της οικονομίας (κατά 3,3% το δεύτερο τρίμηνο του έτους) και η κεντροδεξιά κυβέρνηση εκτιμά ότι η συρρίκνωση αυτή θα ανέλθει στο 3% για όλο το 2012, με το στόχο της κυβέρνησης να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2012 να φαίνεται ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί. Είναι φανερό πως η κυβέρνηση Κοέλιο έχει αρχίσει να «μπάζει νερά» και να χάνει όποιο λαϊκό έρεισμα διέθετε μέχρι τώρα.
Πολλοί αναμένουν να επαναληφθεί το σκηνικό του περασμένου μήνα, όταν στις 15 Σεπτεμβρίου περισσότεροι από 100.000 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Λισσαβόνα και εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη σε άλλες 30 πόλεις της Πορτογαλίας κατά των μέτρων λιτότητας φωνάζοντας συνθήματα όπως «Σταματήστε την κοινωνική τρομοκρατία», «Σε λίγο το κράτος θα κλέβει τους νεκρούς» και «Ας πάει στον διάβολο η Τρόικα».
«Πολλοί από τους συμφοιτητές μου αναγκάστηκαν να σταματήσουν ήδη τις σπουδές τους, αφού οι γονείς τους αδυνατούν να πληρώσουν τα λειτουργικά έξοδά τους», λέει η 20χρονη σπουδάστρια ψυχολογίας Κλάρα Ρίτα, με τον συμφοιτητή της, Βίτορ Ασεβέδο, να δηλώνει… φευγάτος από την Πορτογαλία, καταλήγοντ
Keywords
Τυχαία Θέματα