EMΠΟΔΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ…


Αυστηρά χρονοδιαγράμματακαι για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων καλείται να υλοποιήσει η χώρα μας τοεπόμενο διάστημα, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για την επιτυχίατου νέου προγράμματος. Παρά τις προσδοκίες για μείωση του δημοσίου χρέους μέσωτου φιλόδοξου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, οι δυσκολίες που...
υπάρχουν θέτουν τοεγχείρημα εν αμφιβόλω. Μιλώντας σε ημερίδα για τις ιδιωτικοποιήσεις, οΔιευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Κώστας Μητρόπουλος ανέφερεενδεικτικά: «Τρέξαμε μία ανάλυση για το πόσο γρήγορα μπορούμε να αναπτύξουμεδύο αγορές: Της θερινής κατοικίας
και των φωτοβολταϊκών. Θέλουμε 22 χρόνια νααναπτύξουμε αυτές τις δύο αγορές γιατί πρέπει να πείσουμε τον κόσμο ότι αξίζεινα έρθει και να επενδύσει τα χρήματά του εδώ».
Παρά τις δυσκολίες, τιςεπόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τηναποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, με την πώληση του ποσοστού ύψους 35%που κατέχει το δημόσιο στα Ελληνικά Πετρέλαια να έπεται.
Εντός των επόμενων δύοεβδομάδων θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες και για την αξιοποίηση του πρώηνΔιεθνούς Κέντρου Τύπου, κοντά στο Ολυμπιακό Στάδιο, με σύμβαση παραχώρησηςδιάρκειας 99 ετών, αλλά και άλλων 29 ακινήτων.
Πάντως δεν είναι λίγοιεκείνοι που θεωρούν πως ο στόχος για έσοδα 19 δισεκατομμυρίων ευρώ από πώλησηδημόσιας περιουσίας είναι ουτοπικός. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντασύμβουλο της Eurobank, Νίκο Καραμούζη, οι εισηγμένες ΔΕΚΟ έχουν απωλέσει το 50%της αξίας τους το τελευταίο έτος ενώ οι μη εισηγμένες είχαν ζημιές 2,5δισεκατομμυρίων ευρώ το 2011.
Πρόγραμμα μαζικήςεκποίησης περουσιακών στοιχείων του δημοσίου πρότεινε ο Στέφανος Μάνος, οοποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Η βασική λογική είναι ότι θα δοθεί προς εκποίησηπολύ μεγάλος αριθμός ακινήτων πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που πράγματιχρειάζεται σαν ένα είδος μαξιλάρι εγγύησης, να εισπράξουμε χρήματα μπροστά αλλάη πραγματοποίηση της είσπραξης να γίνει αργότερα».
Από την πλευρά του ο πρώηνπρόεδρος του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμης, στάθηκε στην απαραίτητη πολιτική στήριξη γιανα προχωρήσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και στον έλεγχο τωνεργασιακών συνθηκών τον οποίο θα πρέπει να ελέγξουν οι υποψήφιοι αγοραστές.
Keywords
Τυχαία Θέματα