ENTOΚΩΣ ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΕ ΧΡΗΜΑ…

Με τόκο 5% θα διεκδικεί το ΙΚΑ ... ΕΤΑΜ, σε βάθος πενταετίας (αν δεν υπάρχει δόλος) ή δεκαετίας (στην αντίθετη περίπτωση) την επιστροφή όσων παροχών έχει καταβάλει αχρεωστήτως. Το σήμα για την έντοκη διεκδίκηση παροχών που έχουν δοθεί σε μη δικαιούχους δίνει εγκύκλιος-οδηγία, η οποία εκδόθηκε «με στόχο να αποτραπεί κάθε πιθανότητα να υποστεί οικονομική ζημία το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ». Με βάση την εγκύκλιο «στο εξής, αναζητείται εντόκως
κάθε παροχή που καταβλήθηκε αχρεωστήτως και η εκτίμηση εάν πρόκειται για καλόπιστη ή μη είσπραξη θα καθορίζει μόνο την έκταση της παραγραφής... και το χρόνο έναρξης επιβολής του τόκου και όχι το ζήτημα της αναζήτησης».
Οι επιστροφές θα αναζητούνται εντός δεκαετίας για παροχές που καταβλήθηκαν στους συνταξιούχους αχρεωστήτως μόνο στις περιπτώσεις που αποδεικνύεται δόλος.
Εισφορές
Ειδικότερα, «οι κάθε είδους χρηματικές απαιτήσεις του ΙΚΑ που προέρχονται από εισφορές, αναλογούντα οίκοθεν πρόσθετα τέλη, προσαυξήσεις, αυτοτελή πρόσθετα τέλη, πρόστιμα ακάλυπτων επιταγών, λοιπά πρόστιμα, τόκους, έξοδα διοικητικής εκτέλεσης, δικαστικά έξοδα κ.λπ. παραγράφονται μετά δεκαετία. Και η παραγραφή, προκειμένου για τις εισφορές, αρχίζει από την πρώτη μέρα του επόμενου έτους από εκείνο μέσα στο οποίο παρασχέθηκε η ασφαλιστέα εργασία ή υπηρεσία».
Αντιθέτως, η αναζήτηση των παροχών σε χρήμα που χορηγήθηκαν αχρεωστήτως χωρίς υπαιτιότητα των λαβόντων θα γίνεται στις περιπτώσεις που το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει μεταξύ της λήψης και της αναζήτησης είναι εύλογο (εντός πενταετίας) με εξαίρεση τις περιπτώσεις αποδεδειγμένης αδυναμίας επιστροφής των ποσών από τους οφειλέτες.
Keywords
Τυχαία Θέματα