Hellas Power και Energa, διεκδικούν 80 εκ. ευρώ και... την επιστροφή τους

Την επαναδραστηριοποίησή τους στην ελληνική αγορά και την επιστροφή, σε πρώτη φάση, 80 εκ. ευρώ από τον Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, διεκδικούν οι εταιρίες Hellas Power και Energa. Μάλιστα,όπως είπαν, μέρος των χρημάτων αυτών πρόκειται να το επιστρέψουν στους πρώην πελάτες τους......

Οι συνολικές αποζημιώσεις που διεκδικούν για στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνούν τα 350 εκ. ευρώ,
σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκαναν σήμερα οι εκπρόσωποι της Worldwide Energy Limited (WEL), που εξαγόρασε τις δύο εταιρίες πέρυσι το Νοέμβριο, .
Τα 80 εκ. από αυτά, που σε πρώτη φάση διεκδικούν, προκύπτουν από πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και αφορούν τα ποσά που κατέβαλαν μέσω των λογαριασμών ρεύματος οι πελάτες των δύο εταιριών για κάλυψη του κόστους ηλεκτροδότησης των νησιών, με το ίδιο τιμολόγιο που ισχύει στην ηπειρωτική Ελλάδα (ενώ το κόστος παραγωγής ρεύματος στα νησιά είναι πολλαπλάσιο) χωρίς ταυτόχρονα το ρυθμιστικό πλαίσιο να επιτρέπει σε εναλλακτικούς παρόχους, εκτός ΔΕΗ, να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των νησιών.
Για το αν θα επιστραφεί ολόκληρο το ποσό στους πελάτες, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας, θα εξαρτηθεί από το κείμενο της απόφασης του ΣτΕ που δεν τους έχει κοινοποιηθεί ακόμη.

Οι εκπρόσωποι της Worldwide Energy Limited απέδωσαν την απαγόρευση δραστηριοποίησης των δύο εταιριών σε «ολιγωρία του υπουργείου και της Ρυθμιστικής Αρχής» καθώς και σε «υπονόμευση της λειτουργίας της αγοράς ενέργειας από άλλα ανταγωνιστικά κλαδικά συμφέροντα, μονοπωλιακές πρακτικές, παρατυπίες, ρυθμιστικές στρεβλώσεις και συνδικαλιστικές προπαγάνδες».
Το ενδιαφέρον τους για επαναδραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά, παρά τις στρεβλώσεις που γνώριζαν ότι υπήρχαν, στηριζόταν και στηρίζεται στις προοπτικές ανάπτυξης του μεριδίου αγοράς με τη βαθμιαία απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Keywords
Τυχαία Θέματα