KATAΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΖΗΤΑ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Κάθε δυνατό μέσο επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα ληξιπρόθεσμα χρέη από μια δεξαμενή οφειλών που υπερβαίνουν τα 45 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, δόθηκε εντολή για κατασχέσεις και σε περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό....
Ειδικότερα, με κατεπείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, δίνονται εντολές για ποινικές διώξεις σε κάθε φορολογούμενο με ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 5.000 ευρώ, κατασχέσεις και σε περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, ακόμα και για ακύρωση μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων προκειμένου το Δημόσιο να εισπράξει τα οφειλόμενα.


Προτεραιότητα θα δοθεί σε οφειλέτες με εισοδήματα από ενοίκια, κατόχους πολυτελών αυτοκινήτων και όσους έχουν απαιτήσεις από αμοιβές τρίτων. Οι εφορίες θα απευθυνθούν και σε συμβολαιογράφους ώστε σε περιπτώσεις πλειστηριασμών να ικανοποιούνται κατά προτεραιότητα οι απαιτήσεις του Δημοσίου.
«Η λήψη των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης πρέπει να γίνεται χωρίς διακρίσεις», επισημαίνεται στην εγκύκλιο, ενώ δίνονται και οδηγίες για το ποιο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης επιστρατεύεται κατά περίπτωση.

Συγκεκριμένα:
* Για μικρού ύψους οφειλές, καθώς και για οφειλές επιτηδευματιών, προτεραιότητα έχει η κατάσχεση στα χέρια τρίτων αντί της κατάσχεσης ακινήτων.
* Οταν υπάρχουν πολλά ακίνητα, παραγγελία κατάσχεσης εκδίδεται εις βάρος ακινήτου ελεύθερου βαρών, με αξία μεγαλύτερη αλλά όχι πολλαπλάσια της οφειλής.
* Σε ακίνητα που είναι μισθωμένα, κατάσχονται και τα μισθώματα στα χέρια του ενοικιαστή για να υπάρξει άμεση εξόφληση της οφειλής.
* Οσον αφορά τις καταθέσεις, για να δεσμεύονται ταχύτερα, υποδεικνύονται συγκεκριμένες διατάξεις όπως για παράδειγμα για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος στην εγκύκλιο του υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομικών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η εγκληματική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, την οποία από την πρώτη στιγμή, είχε καταγγείλει ο Αντώνης Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία, αλλά και η χαλάρωση που έχει επέλθει στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, λόγω ακυβερνησίας,
δημιούργησαν σοβαρό πρόβλημα στα έσοδα.
Δεν μπορεί, όμως, το κράτος όταν χρωστά στους πολίτες να συμπεριφέρεται σαν μπαταχτσής - και μάλιστα τις δυσμενείς επιπτώσεις τις είδαμε πρόσφατα στον τομέα της Υγείας – και όταν πρόκειται να εισπράξει, να συμπεριφέρεται με αναλγησία και να αδιαφορεί για το αν μπορούν οι πολίτες να ανταποκριθούν.
Λύση υπάρχει με την εφαρμογή των προτάσεων του Αντώνη Σαμαρά. Δηλαδή: Να προχωρήσει ο συμψηφισμός των οφειλών από και προς το Δημόσιο.
Να αποπληρώσει το κράτος τις υποχρεώσεις του προς τους ιδιώτες μέσω των δόσεων της δανειακής σύμβασης.
Και να ρυθμιστούν οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις των επομένων μηνών, ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του οικογενειακού εισοδήματος».
Keywords
Τυχαία Θέματα