Kρίσιμα τα επόμενα εικοσιτετράωρα για την τρικομματική

Στην εντατική φαίνεται πως βρίσκεται η τρικομματική κυβέρνηση τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Την ίδια στιγμή εν όψει της άφιξης της τρόικας αίσθημα πανικού διακατέχει το Μαξίμου....

Από τα μισά της προηγούμενης εβδομάδας και κυρίως μέσα στο σαββατοκύριακο, ο Αντώνης Σαμαράς είχε συνεχόμενες συναντήσεις με υπουργούς προκειμένου να τους κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Το μήνυμα που πέρασε τόσο στους συνεργάτες του όσο κι αυτό που θέλει να δείξει στους πολιτικούς εταίρους, είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει αν θέλει
να προλάβει τις ημερομηνίες.

Η ημερομηνία, φυσικά, είναι μία: πρωί Πέμπτης που οι τροϊκανοί- καταφθάνουν Τετάρτη βράδυ- θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και θα ξεκινήσει η εξέταση της ελληνικής οικονομίας. Εξέταση που η κυβέρνηση ελπίζει να οδηγήσει στο πολυπόθητο ''ok'' της εκταμίευσης της δόσης του Μαρτίου.

Ένα ''ok'' που μάλλον δεν είναι σίγουρο, καθώς τα ''αγκάθια'' στο δρόμο για τη δόση είναι πολλά. Πέρα από τα αυτά των αλλαγών στη φορολογία ακινήτων και των μεγάλων ανατροπών στο Δημόσιο, πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι το δημοσιονομικό «κενό» στον φετινό Προϋπολογισμό, την ίδια στιγμή που στον αέρα βρίσκονται και όλες οι μεγάλες εκκρεμότητες που άφησε η Τρόικα φεύγοντας από την Αθήνα πριν δύο περίπου εβδομάδες.

Πονοκέφαλο για τον Αντώνη Σαμαρά αποτελεί και το θέμα της κατάργησης ή μη του ΕΕΤΗΔΕ που εισπράττεται μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ και η αντικατάστασή του με τον νέο φόρο ακινήτων. Το γνωστό σε όλους χαράτσι φαίνεται ότι αποτελεί αιτία συγκρούσεων ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους. Ήδη η ΔΗΜΑΡ σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει τη τσαλαπατημένη κομματική της αίγλη και υπό το φόβο των δημοσκοπήσεων, δηλώνει πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει στη συνέχιση της είσπραξης του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ.
Την ίδια τακτική φαίνεται ότι θα ακολουθήσει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρά το γεγονός ότι επί της δικής του υπουργικής θητείας πήρε σάρκα και οστά το συγκεκριμένο μέτρο.

Τις αντιδράσεις αυτές, εκ μέρους των δυο πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν τη κυβέρνηση, θα προσπαθήσει να κάμψει ο Αντώνης Σαμαράς στην επικείμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Τετάρτης.
Κύκλοι πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου πιστεύουν πως η ελπίδα του ανασχηματισμού και της υπουργοποίησης στελεχών τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και τις ΔΗΜΑΡ θα αποτελέσουν τον πυροσβεστήρα των όποιων αναφλέξων στη συνοχή της τρικομματικής.Οι κακές γλώσσες, μάλιστα, λένε ότι σ΄αυτό ακριβώς αποσκοπούν και τα δυο κόμματα , ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Βενιζέλος και Κουβέλης ετοιμάζονται για θέση αντιπροέδρου και υπουργού αντίστοιχα, αν και από την Αγ.Κωνσταντίνου διαψεύδουν τις φήμες περί υπουργοποίησης του Φώτη Κουβέλη. Σε αντίθεση, βέβαια, με την Ιπποκράτους όπου έχουν μοιράσει και υπουργεία. Το ΠΑΣΟΚ με την χθεσινή του άτυπη ανακοίνωση υπενθύμισε για μια ακόμη φορά στη Ν.Δ πως ήρθε η ώρα να μπει ενεργά στη κυβέρνηση.

Ανασχηματισμός, όμως, με την τρόικα στην Αθήνα δεν γίνεται. Αυτό θα ξεκαθαρίσει στη σύσκεψη της Τετάρτης ο πρωθυπουργός και θα ζητήσει χρόνο από τους δυο κυβερνητικούς εταίρους. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ο Αντώνης Σαμαράς θα πραγματοποιήσει τον ανασχηματισμό λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα με σκοπό να δώσει ώθηση στην κυβέρνηση ώστε να φτάσει αλώβητος μέχρι και το καλοκαίρι στα μπάνια του λαού.
Από κει και μετά..... απλά βλέποντας και κάνοντας. Αργεί κι ο Σεπτέμβριος των γερμανικών εκλογών δυστυχώς για τον πρωθυπουργό.... madata
Keywords
Τυχαία Θέματα