O άνθρωπος-μυστήριο πίσω από το «αόρατο» πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Το όνομά του είναι Μοχσέν Φακριζάντεχ και αποτελεί το πρόσωπο-κλείδι στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Οι επιθεωρήτες του ΟΗΕ θα ήθελαν να συναντήσουν τον περιβόητο αυτόν επιστήμονα. Άλλοι θα ήθελαν απλά να τον εξολοθρεύσουν....
Ο ιρανός επιστήμονας θεωρείται το αόρατο «αφεντικό» του πυρηνικού στρατιωτικού προγράμματος του Ιράν, που βρίσκεται στο επίκεντρρο των εντάσεων της Μέσης Ανατολής. Πολλοί τον θεωρούν ως την ιρανική «έκδοση» του Ρόμπερτ Όπενχάιμερ, αμερικανού θεωρητικού φυσικού, γνωστού κυρίως για τη συμβολή
του στην κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας, ενώ άλλοι τον συγκρίνουν με τον «πατέρα» της πυρηνικής βόμβας του Πακιστάν, Αμπντούλ Καντίρ Χαν. Εδώ και μια δεκαετία περίπου, ο 50χρονος πυρηνικός φυσικός, ο οποίος μάλιστα είναι μέλος της ελίτ της Φρουράς των Επαναστατών, έχει κατηγορηθεί από όλους τους διεθνείς οργανισμούς ότι ηγείται της κατασκευής πυρηνικής κεφαλής για λογαριασμό του Ιράν.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η ίδια του η ύπαρξη καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου, από τη στιγμή που το καθεστώς της Τεχεράνης αρνείται την ύπαρξη του προγράμματος, του οποίου ηγείται. Ο Φακριζάντεχ είναι επίσης ψηλά στη λίστα των στόχων της μυστικής υπηρεσίας του Ισραήλ, της Μοσάντ, η οποία προσπαθεί εδώ και χρόνια να σαμποτάρει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ κατηγορείται ότι έχει δολοφονήσει πολλούς από τους κορυφαίους επιστήμονες της Τεχεράνης. Το Ισραήλ είχε θέσει σε ισχύ το 1981 μία παρόμοια προσπάθεια κατά του πυρηνικού προγράμματος του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ. Ο πόλεμος των μυστικών υπηρεσιών των δύο πλευρών (ΗΠΑ-Ισραήλ-Βρετανία από τη μία και Ιράν από την άλλη) έχει αρχίσει από το 2007.
Πολλά έχουν ειπωθεί για τον ιρανό πυρηνικό επιστήμονα: ότι είναι αποκομμένος από τον έξω κόσμο, ότι βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση, σαν να ήταν φυλακισμένος. Ο άνθρωπος που προσπάθησε περισσότερο από κάθε άλλον να συναντήσει τον Φακριζάντεχ ήταν ο φινλανδός Όλι Χεϊνόνεν, επικεφαλής της ομάδας επιθεώρησης του Ιράν (εκ μέρους της ΙΑΕΑ) την περίοδο 2003-2010. Ο αξιωματούχος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας πίστευε ότι ο μόνος τρόπος για να πέσει φως στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ήταν να έχει πρόσβαση στον «εγκέφαλό» του, όμως ήξερε ότι εξαιτίας του ων δολοφονιών. το Ιράν δεν θα έδινε το πράσινο φως, για να αποκαλυφθεί ο επικεφαλής του προγράμματός του.
Παραδόξως κανονίστηκε να έχουν μία συνάντηση τον Σεπτέμβριο του 2008, όμωςτην τελευταία στιγμή, η ηγεσία του Ιράν αποφάσισε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν και πολύ σοφό. Η σημασία του Φακριζάντεχ για το Ιράν είναι ίδια με εκείνη του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, ο οποίος επέβλεπε το «Project Manhattan» στην έρημο του Νέου Μεχικού τη δεκαετία του '40 και από το οποίο προήλθε η πρώτη ατομική βόμβα. Ο Αμερικανός είχε δηλώσει στον τότε πρόεδρο, Χάρι Τρούμαν: «Κύριε πρόεδρε νομίζω ότι έχω βάψει τα χέρια μου με αίμα».

Σε αντίθεση με τον Οπενχάιμερ δεν γνωρίζουμε κάτι για τις σκέψεις του Φακριζάντεχ, παρά μόνο ότι δεν θέλει να σταματήσ
Keywords
Τυχαία Θέματα