Αίγυπτος: Ενισχύεται η παρουσία των ισλαμιστών στην κυβέρνηση ενόψει ΔΝΤ

Σε ανασχηματισμό της αιγυπτιακής κυβέρνησης της οποίας ηγείται προχώρησε σήμερα, 6 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, ενισχύοντας την παρουσία των ισλαμιστών στην διακυβέρνηση της Αιγύπτου, καθώς αυτή βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κρίσης...

Συνολικά, το Κάιρο όρισε 10 νέους υπουργούς. Τα σημαντικότερα υπουργικά χαρτοφυλάκια που άλλαξαν χέρια ήταν των Οικονομικών και Εσωτερικών, ενώ τρία μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων ανέλαβαν την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Μεταφορών, Τοπικής Ανάπτυξης και
Εσωτερικού Εμπορίου.

Ο σημερινός διορισμός των τριών ισλαμιστών ανεβάζει στους οκτώ τον αριθμό των Αδελφών Μουσουλμάνων που κατέχουν υπουργικούς θώκους στην κυβέρνηση Μόρσι, με τους ισλαμιστές να ελέγχουν, μεταξύ άλλων, τα υπουργεία Εργασίας και Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ο ανασχηματισμός της αιγυπτιακής κυβέρνησης, ιδιαίτερα η αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Οικονομικών, έρχεται μία ημέρα πριν την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ του Καΐρου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με αντικείμενο την παροχή δανείου ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ προς την Αίγυπτο.

Η εκταμίευση του δανείου από το Ταμείο θεωρείται κρίσιμη για τη βορειοαφρικανική χώρα, με την κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου να προειδοποιεί πως τα διαθέσιμα αποθέματα συναλλάγματος ανέρχονται σε μόλις 15 δισεκατομμύρια δολάρια, βρισκόμενα σε «κρίσιμο χαμηλό», και αρκούν για την πληρωμή εισαγωγών μόλις για διάστημα τριών μηνών.
Keywords
Τυχαία Θέματα