«Άκυρη» η απόλυση του εισαγγελέα από τον Μόρσι

Το Εφετείο του Καΐρου διέταξε σήμερα, Τετάρτη, την ακύρωση της απόλυσης από τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι του πρώην προϊσταμένου της εισαγγελίας Άμπντελ Μεγκίντ Μαχμούντ και την επιστροφή αυτού του τελευταίου στη θέση του....

Ο Μόρσι είχε παύσει το Νοέμβριο τον Μαχμούντ από τα καθήκοντά του στο πλαίσιο μιας «συνταγματικής δήλωσης» που του χορηγούσε έκτακτες εξουσίες, και τον είχε αντικαταστήσει με τον Ταλαάτ Αμπντάλα. Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει τις διαμαρτυρίες των δικαστικών, οι οποίοι είχαν καταγγείλει μια επέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στις υποθέσεις
της δικαιοσύνης.
Ο πρόεδρος είχε τελικά υπαναχωρήσει στο διάταγμά του, αλλά είχε διατηρήσει στη θέση του τον νέο προϊστάμενο της εισαγγελίας.
Η ετυμηγορία του Εφετείου θα προκαλέσει πιθανόν μια νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στην προεδρία και τη δικαστική εξουσία.
«Είμαστε μπροστά σε ένα εμπόδιο. Η ετυμηγορία πρέπει να εφαρμοστεί, όμως οι αποφάσεις που απορρέουν από τη συνταγματική δήλωση προστατεύονται» από το Σύνταγμα που υιοθετήθηκε το Δεκέμβριο, εξήγησε ο δικηγόρος Χάλεντ Αμπού Μπακρ.
Το δικαστήριο «έκρινε πως η απόφαση του Μόρσι αντιβαίνει στους νόμους οι οποίοι διέπουν τη δικαστική εξουσία», πρόσθεσε.
«Με την απόφαση αυτή, έχουμε δύο προϊσταμένους της εισαγγελίας. Η λύση θα ήταν να αποφανθεί ένα ανώτερο δικαστήριο όπως το Συνταγματικό Δικαστήριο», κατέληξε.
Ο Άμπντελ Μεγκίντ Μαχμούντ είχε διοριστεί επί των ημερών του ανατραπέντος προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Κατηγορούνταν από τους εξεγερθέντες του 2011 ότι ήταν οπαδός του Μουμπάρακ και ότι σ' αυτόν οφειλόταν η ανεπάρκεια των αποδείξεων που είχαν κατατεθεί από την εισαγγελία στις δίκες των πρώην αξιωματούχων του καθεστώτος.
Keywords
Τυχαία Θέματα