Αναγκαία η συμμαχία των χωρών του νότου

Μια συμφωνία σε κομβικής σημασίας εκτίμηση και ένα αγκάθι, ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου, έκρυβε η χθεσινοβραδινή συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ....

Η συμφωνία που επετεύχθη ήταν ότι μετά και τα νέα δεδομένα η Ευρώπη βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Ως εκ τούτου, όπως είπε και ο Α. Τσίπρας μιλώντας στους «Νέους Φακέλους» στον ΣΚΑΪ, πολύ
σύντομα το ευρώ σε ολόκληρη την Ε.Ε. όχι μόνο δεν θα είναι βιώσιμο αλλά δεν αποκλείεται να καταρρεύσει άμεσα αν αυτό συμβεί για μία χώρα όπως η Ελλάδα ή πολύ περισσότερο για μια χώρα όπως η Ιταλία.

Και αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να ήταν ένα διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της χώρας μας, αν δει κανείς ανεστραμμένο τον κυρίαρχο εκβιασμό από την πλευρά των Γερμανών.

Ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του στην Κουμουνδούρου επιμένουν ότι μια στρατηγική διαπραγμάτευσης, αποφασισμένη να φτάσει μέχρι το τέλος, σε συνδυασμό με μια συμμαχία των χωρών του νότου και τη γενικότερη περιρρέουσα ατμόσφαιρα μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στην Ε.Ε. και την κατάσταση στη χώρα μας.

Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται το αγκάθι. Η μειοψηφία, χωρίς να διαφωνεί με τις παραπάνω εκτιμήσεις, στη χθεσινή συνεδρίαση προσπάθησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να μπει στο κείμενο Εισήγησης του οργάνου προς την Κεντρική Επιτροπή αναφορά σε πιθανότητα εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη.

Τελικά δεν πάρθηκε κάποια απόφαση και η συνεδρίαση αποφασίστηκε να συνεχιστεί και σήμερα, ώστε να κλείσει και το κείμενο της εισήγησης. Όπως έλεγε μάλιστα, με αρκετή διάθεση χιούμορ, μέλος της Π.Γ. «είναι ίσως η πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό που οι διαφωνίες της μειοψηφίας για τις κεντρικές επιλογές του κόμματος είναι πολύ λιγότερες από τις διαφωνίες που έχουν ενσκήψει ανά την υφήλιο για την πολιτική των Γερμανών στην Ε.Ε. και συγκεκριμένα για την επιλογή της σκληρής και διαρκούς λιτότητας».
Keywords
Τυχαία Θέματα