Ανάκαμψη στο τέλος του 2013 για την Ελλάδα προβλέπει η Κομισιόν…



Ανάκαμψη στο τέλος του 2013 αναμένει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις οικονομικές της προβλέψεις για την περίοδο 2012-2014 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα την Μεγάλη Παρασκευή. Συγκεκριμένα, στην έκθεσή της για την Ελλάδα με τίτλο...«Συρρίκνωση της οικονομίας σε συνδυασμό με ανάκαμψη της εμπιστοσύνης» και υπότιτλο «Θα είναι το
2013 η τελευταία χρονιά της ύφεσης;», η Κομισιόν επισημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι η χώρα εισήλθε στην έκτη συνεχή χρονιά ύφεσης το 2013, η ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του έτους, χάρη στην τόνωση της εμπιστοσύνης και της βελτίωσης της ρευστότητας.

Ωστόσο, μαύρες παραμένουν οι εκτιμήσεις για την ανεργία (27% φέτος και 26% το 2014), επιβεβαιώνοντας ότι η όποια ανάκαμψη θα είναι άνεργη.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά την ύφεση, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα βασίζεται, κυρίως, στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, στην αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν πρόσφατα, καθώς και στα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Επίσης, κατά την Κομισιόν, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης συμβάλλει η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η επιστροφή των καταθέσεων και η επιστροφή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, ως αποτέλεσμα των εκταμιεύσεων των δόσεων από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η ύφεση θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα, φτάνοντας το 2013 στα επίπεδα του 4,2%.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και οι περικοπές μισθών και κοινωνικών παροχών, ασκώντας πιέσεις στην ιδιωτική κατανάλωση.
Οσον αφορά στις επενδύσεις, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα συνεχίσουν να έχουν «μειωμένες επιδόσεις», βραχυπρόθεσμα, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
Εξάλλου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αποπληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου αναμένεται να φτάσει το 4% του ΑΕΠ το 2013, αλλά η ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για μεγάλα προγράμματα αναμένεται να μετριάσουν τους περιορισμούς στη ρευστότητα.
Η Επιτροπή τονίζει, εξάλλου, ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η συνολική σταθεροποίηση της οικονομίας θέτουν τις προϋποθέσεις για επιστροφή των κεφαλαίων στην Ελλάδα.
Με αυτά τα δεδομένα η εσωτερική ζήτηση αναμένεται πως θα ανακάμψει και πάλι το 2014 και την ίδια χρονιά ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης να φτάσει το 0,6%.
Σε ότι αφορά την ανεργία, η Κομισιόν τονίζει ότι αυξήθηκε απότομα φτάνοντας το 24,3% το 2012 και εκτιμά πως θα σημειωθεί περαιτέρω αύξηση στο 27% το 2013, καθώς η πτώση της συνολικής ζήτησης ακυρώνει τις μειώσεις στο κόστος εργασίας.
Παράλληλα, σημειώνει πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε ότι αφορά τους μισθούς έχουν ήδη συμβάλει στην απότομη μείωση του κόστους εργασίας και έχουν βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα. Επομένως η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 26% το 2014 καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει.
Ταυτόχρονα, αναμένεται ότι το 2013 θα υπάρξει ενίσχυση των εξαγωγών, ενώ πτωτική θα είναι και η πορεία του πληθωρισμού.
Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά στοιχεία, η Κομισιόν επισημαίνει πως η κατάσταση θα συνεχίσει να βελτιώνεται.
Σημειώνεται, επίσης, ότι με βάση τα μέτρα που ελήφθησαν το Νοέμβριο του 2012 αναμένεται πως η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, υπό την προϋπόθεση της αποτελεσματικής εφαρμογής του προϋπολογισμού.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα υλοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2013, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο έλλειμμα, όμως, ο αντίκτυπος στο δημόσιο χρέος θα είναι οριακός, καθώς έχουν ήδη υπολογιστεί τα ποσά για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το 2014 αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, χάρη στην εφαρμογή των μέτρων σταθεροποίησης τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί, αλλά και χάρη στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται μεν να αυξηθεί το 2013, αλλά από το 2014 και μετά προβλέπεται μείωση με επιταχυνόμενους ρυθμούς, χάρη στη βελτίωση των δημόσιον οικονομικών στοιχείων και χάρη στην επιστροφής της ανάπτυξης.
Στα θετικά σημεία περιλαμβάνονται επίσης η ισχυρή επιστροφή της εμπιστοσύνης, αλλά και η ενίσχυση της ρευστότητας, «εξελίξεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ταχύτερη ανάκαμψη από την προβλεπόμενη», επισημαίνει η Επιτροπή. Τέλος, σε ότι αφορά τους πιθανούς κινδύνους, η Κομισιόν σημειώνει ότι οι αποκλίσεις εφαρμογής πολιτικής θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη.
Υφεση στην ευρωζώνη το 2013
Παρουσιάζοντας τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, ο Επίτροπος για την Οικονομία Ολι Ρεν είπε ότι για το σύνολο της ευρωζώνης η ύφεση θα κινηθεί στο 0,4% έναντι 0,3%, που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
Απο τους «μεγάλους» μόνο η Γερμανία φαίνεται να μένει σε ανάπτυξη (και αυτή ακόμη πιο αδύναμη από τα προηγούμενα χρόνια), με την Γαλλία να γλιστρά φέτος σε ύφεση.
Ενώπιον της κατάστασης αυτής, ο Ολι Ρεν κάλεσε μεν το Παρίσι να «κάνει περισσότερα» για τη δημοσιονομική εξυγίανση, χαρακτηρίζοντας όμως «εύλογη» μία παράταση κατά δύο χρόνια στη Γαλλία για την επίτευξη του στόχου για έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ.
Συγκεκριμένα, στις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή το ΑΕΠ των «17» εμφανίζεται να συρρικνώνεται κατά 0,4% φέτος (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 0,3%). Το ποσοστό της ανεργίας προβλέπεται να αυξηθεί στο 12,2%.
Για το 2014, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης φαίνεται να αυξάνεται κατά 1,2%, με την ανεργία όμως να μένει ουσιαστικά στα ίδια, υψηλά, επίπεδα (12,1%).
Απότομη ύφεση στην Κύπρο
«Η κυπριακή οικονομία θα βυθιστεί απότομα στην ύφεση, καθώς δρομολογούνται επώδυνες προσαρμογές» αναφέρεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η ύφεση της κυπριακής οικονομίας από το 2,4% το 2012 θα φτάσει στο 8,7% το 2013, ενώ αναμένεται να περιοριστεί στο 3,9% το 2014.
Συνολικά, η κυπριακή οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 15% την περίοδο 2012-2014.
Η Κομισιόν επισημαίνει ότι η σημαντική συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας θα επηρεάσει αρνητικά την ανεργία, κυρίως λόγω της μειωμένης δραστηριότητας των επιχειρήσεων, των πιθανών επιπτώσεων από την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και του παγώματος των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την ανεργία, η Κομισιόν προβλέπει ότι θα εκτοξευθεί από το 7,9% το 2011 στο 11,9% το 2012, στο 15,5% το 2013 και στο 16,9% το 2014.
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τους προσωρινούς ελέγχους στις κινήσεις των κεφαλαίων και τους περιορισμούς στις αναλήψεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τις διεθνείς κινήσεις κεφαλαίων και θα οδηγήσουν σε μείωση του όγκου των συναλλαγών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς.
Η Κομισιόν επισημαίνει, εξάλλου, ότι το κούρεμα των καταθέσεων θα επηρεάσει την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου να αυξηθεί στο 6,5% του ΑΕΠ το 2013 και στο 8,4% του ΑΕΠ το 2014 από 6,3% του ΑΕΠ το 2012.
Οσον αφορά στο δημόσιο χρέος, εκτιμάται ότι από το 85,8% του ΑΕΠ το 2012 θα εκτοξευθεί στο 109,5% του ΑΕΠ το 2013 και στο 124% του ΑΕΠ το 2014.
Τέλος, η μόνη θετική εξέλιξη είναι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν , η πτώση του πληθωρισμού, ο οποίος από 3,1% το 2012 αναμένεται να μειωθεί στο 1% το 2013 και στο 1,2% το 2014.
Keywords
Τυχαία Θέματα