Αναμένεται η εκεχειρία στη Συρία για τη γιορτή του Έιντ αλ Αντχά

Με στραβοπάτημα φαίνεται να ξεκινά η πολυπόθητη εκεχειρία στη Συρία, στην οποία συμφώνησαν κυβέρνηση και «ομάδες ανταρτών» για τη γιορτή του Έιντ αλ Αντχά. Με όλμους και ρουκέτες απάντησε ο συριακός στρατός σε έφοδο αντικαθεστωτικών εναντίον δύο σημείων ελέγχου σε οδικό άξονα που συνδέει τη Δαμασκό με την πόλη Χαράστα....
Σύμφωνα με ομάδες της αντιπολίτευσης που επικαλείται το Reuters, από τις συγκρούσεις το
μεσημέρι της Πέμπτης έχασαν τη ζώη τους τουλάχιστον πέντε άτομα.
Τουλάχιστον 220 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τα επεισόδια βίας της Τετάρτης, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση η οποία εδρεύει στο Λονδίνο.
Οι πηγές ανέφεραν πως μετά την απάντηση των συριακών δυνάμεων, η εικόνα μοιάζει «με ζώνη καταστροφής».
Ο κοινός απεσταλμένος ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου για τον συριακό εμφύλιο Λακντάρ Μπραχίμι επιδίωκε να φέρει τις δύο πλευρές σε συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη διάρκεια του Έιντ αλ Αντχά, το οποίο ξεκινά το βράδυ της Πέμπτης-ξημερώματα Παρασκευής.
Την Τετάρτη, ο Μπραχίμι ανακοίνωσε ότι οι δυο πλευρές έφτασαν σε συμφωνία. «Ο Συριακός Στρατός Απελευθέρωσης θα παύσει πυρ εάν το καθεστώς κάνει το ίδιο», ανέφερε αργότερα ο επικεφαλής του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου του Συριακού Στρατού Απελευθέρωσης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Θα τηρήσουμε την εκεχειρία αν κάνει το ίδιο και το καθεστώς», λέει η Δαμασκός
Η συριακή κυβέρνηση αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει την απόφασή της για την προσωρινή εκεχειρία που πρότεινε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λακχντάρ Μπραχίμι
Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός των ανταρτών ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με την εκεχειρία, η οποία θα ισχύσει κατά τις τέσσερις ημέρες της μουσουλμανικής γιορτής του Εϊντ αλ Αντχα, η οποία ξεκινάει την Παρασκευή, αλλά μόνο αν πράξουν το ίδιο και τα στρατεύματα του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Θα την τηρήσουμε αρκεί να κάνει το ίδιο και το καθεστώς», είπε ο εκπρόσωπος του ΕΣΣ, συνταγματάρχης Κασίμ Σαάντ Εντίν. Ωστόσο, ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης, το αποκαλούμενο Μέτωπο Αλ-Νούσρα, έχει ήδη απορρίψει την πρόταση του Μπραχίμι.
Keywords
Τυχαία Θέματα