Άνοιξε ο δρόμος για να επιστρέψουν στην Ελλάδα 118 αρχαία ελληνικά νομίσματα

Mε απόφαση της Εισαγγελίας Ζυρίχης κατασχέθηκαν πριν από λίγες μέρες για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου 118 αρχαία ελληνικά νομίσματα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας του 5ου και 4ου π.Χ. αιώνα, τα οποία είχαν εντοπιστεί απο το Νοέμβριο του 2011 στην κατοχή Βέλγου υπηκόου, μονίμου κατοίκου Χαλκιδικής, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης από τη Θεσσαλονίκη....

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρχαιολόγων του υπουργείου Πολιτισμού, τα 118 αρχαία νομίσματα ειναι προϊόν λαθρανασκαφής απο τη Βόρεια Ελλάδα.
Τα 118 νομίσματα βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα μέσα σε θήκη CD στις αποσκευές του Βέλγου, ώστε να μην γίνουν αντιληπτά από τις τελωνειακές αρχές και ακολούθως δεσμεύτηκαν απο τις ελβετικές τελωνειακές αρχές.
Η υπόθεση άρχισε να περιπλέκεται και εξελίχτηκε σε δικαστικό θρίλερ, όταν στη συνέχεια το ελβετικό δευτεροβάθμιο ποινικό δικαστήριο που επελήφθη της υποθέσεως, ενώ καταδίκασε το Βέλγο για παραβίαση του ελβετικού Νόμου περί πολιτιστικών αγαθών, απεφάνθη τον Ιούλιο του 2012 να του αποδοθούν τα 118 νομίσματα, έχοντας αμφιβολίες για την παράνομη εισαγωγή τους στην Ελβετία.

Με βάση την ελβετική απόφαση ήταν θέμα ημερών τα 118 νομίσματα να περιέλθουν και πάλι στην κατοχή του Βέλγου και στη συνέχεια να πωληθούν σε τρίτους με απρόβλεπτες συνέπειες για τον μετέπειτα εντοπισμό τους.
Στο υπουργείο Πολιτισμού, στην Ελληνική Πρεσβεία στη Βέρνη, στην Ιντερπόλ Αθήνας και στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης σήμανε άμεσα συναγερμός και λόγω του κατεπείγοντος και της σπουδαιότητας της υπόθεσης κρίθηκε αναγκαίο να διοριστεί νομικός παραστάτης για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου στην Ελβετία. Με συντονισμένες ενέργειες που κατέληξαν σε αίτημα λήψης ασφαλιστικών μετρών, το Ελληνικό Δημόσιο κατόρθωσε στις αρχές Οκτωβρίου 2012 να πετύχει προσωρινή απόφαση δέσμευσης των νομίσματων, ενώ πριν από λίγες μέρες η Εισαγγελία Ζυρίχης επικύρωσε την κατάσχεση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα δικαστικής συνδρομής που υπεβλήθη από τις ελληνικές δικαστικές αρχές. Ο δρόμος του επαναπατρισμού των νομισμάτων έχει ανοίξει. Εάν ο Βέλγος επιστρέψει οικειοθελώς τα νομίσματα στο ελληνικό Δημόσιο, η διαδικασία στην Ελβετία ολοκληρώνεται. Εάν ασκήσει ένδικα μέσα, τότε η υπόθεση θα κριθεί στα δικαστήρια και αυτό θα απαιτήσει χρόνο.

Ο Δικηγόρος Αθηνών και Ελβετίας κ. Ηλίας Μπίσιας, στον οποίο έχει ανατεθεί η εκπροσώπηση του ελληνικού Δημοσίου στην Ελβετία και έχει χειριστεί στο παρελθόν με επιτυχία σειρά υποθέσεων επαναπατρισμών αρχαιοτήτων από την Ελβετία (άγαλμα Απόλλωνος Λυκείου το 2007, αττική λήκυθος το 2008, κλεμμένες βυζαντινές τοιχογραφίες απο τη Στενή Ευβοίας το 2010) δήλωσε τα εξής: «Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι απο την μέχρι τώρα έκβαση της υπόθεσης καθώς και από την συνεργασία μας με τις ελβετικές δικαστικές αρχές. Κατορθώσαμε με ισχυρές αποδείξεις να τεκμηριώσουμε ενώπιον της Εισαγγελίας Ζυρίχης την ελληνική προέλευση των νομισμάτων, την παράνομη εξαγωγή τους από τη χώρα μας και εν τέλει επιτύχαμε την κατάσχεσή τους ως προϊόν εγκλήματος. Η υπόθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ευελπιστούμε ότι ο Βέλγος υπήκοος θα συναινέσει το συντομότερο στην άνευ όρων επιστροφή των νομισμάτων στην Ελλάδα και έτσι θα αναγνωρίσει έμπρακτα ότι τα μνημεία αυτά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ανήκουν αποκλειστικά στην Ελλάδα και σε κανένα άλλο».

Ο Βέλγος υπήκοος διατείνεται, ότι τα 118 νομίσματα περιήλθαν νόμιμα στην κατοχή του ύστερα από αγορά που πραγματοποιήθηκε στο Ην.Βασίλειο. Προφανώς όμως οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν τελικά την Εισαγγελία Ζυρίχης, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Βέλγος έχει κατηγορηθεί ξανά στο παρελθόν για αρχαιοκαπηλία.
Για την υπόθεση αυτη η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Βέλγου υπηκόου για παράβαση του Νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και διεξάγεται τακτική ανάκριση από την 3η Ειδική Ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.
Keywords
Τυχαία Θέματα