Ανταγωνιστικότητα με μεγάλο αντίτιμο!

Η Ελλάδα θα πρέπει «να μειώσει το ονομαστικό μοναδιαίο κόστος εργασίας (σ.σ. κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος) κατά 15% το 2012-2014», προκειμένου να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση 41 σελίδων του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal». Στην έκθεση σημειώνεται ακόμα ότι περισσότερα από τα μισά των 20 δισ. ευρώ που δικαιούται η χώρα μας από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. παραμένουν αναξιοποίητα και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε επενδύσεις
στους τομείς της...
ανάπτυξης δικτύων μεταφορών, του τουρισμού και της βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης.

Ακόμα επισημαίνεται ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για το 2013 και το 2014, ώστε να καταστεί εφικτή η μείωση του δημοσίου χρέους στο 117% του ΑΕΠ έως το 2020.

Τα βασικά στοιχεία της έκθεσης:

- Προϋπολογισμός: η χώρα μας θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα (μέχρι τον Ιούνιο) στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που θα καλύψουν τις αστοχίες και θα οδηγούν στην εκπλήρωση των στόχων της νέας δανειακής σύμβασης. Τα μέτρα θα πρέπει να εστιάζονται στις δαπάνες, με τη χώρα μας να καλείται να συγκεκριμενοποιήσει πώς θα προέλθει η εξοικονόμηση πόρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-2014, ενώ σημαντική θεωρείται και η ενίσχυση των εισπράξεων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Σε μία προσπάθεια να ερμηνευθεί η σημερινή κατάσταση παρά τη λήψη των μέτρων που έχουν ληφθεί, στην έκθεση γίνεται λόγος για τις αστοχίες της Δημόσιας Διοίκησης στην προώθηση των αλλαγών, τα προβλήματα του μηχανισμού είσπραξης των φόρων αλλά και στο... αργό σύστημα απονομής δικαιοσύνης, το οποίο καθυστερεί την είσπραξη των φόρων που έχουν βεβαιωθεί.

- Ρευστότητα: επιτακτική κρίνεται η επίσπευση των διαδικασιών για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, με την Κομισιόν να ζητεί την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέχρι τον Σεπτέμβριο. Στο ίδιο πλαίσιο ζητείται η απελευθέρωση μέσα στο επόμενο οκτάμηνο κονδυλίων ύψους 4 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ καλείται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να θέσει σε λειτουργία το Ταμείο Εγγυήσεων προς τους μικρομεσαίους, με στόχο την ενίσχυσή τους με το ποσό των 160 εκατ. ευρώ το 2012 και επιπλέον 400 εκατ. το 2013.

- Ανταγωνιστικότητα: περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους (ονομαστικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος) κατά 15% τα επόμενα χρόνια ζητεί η Κομισιόν, όπως άλλωστε προβλέπει το νέο μνημόνιο που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών μας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε. καλεί τη χώρα μας να προχωρήσει μέχρι τον Ιούλιο σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα των αμοιβών και των εισφορών, η οποία θα έχει μηδενικό κόστος στον προϋπολογισμό. Ανάλογες συστάσεις απευθύνει και στο θέμα της ενίσχυσης των εξαγωγών, με την Ε.Ε. να καλεί τις αρμόδιες αρχές να περιορίσουν σε δέκα, από 20 ημέρες που είναι σήμερα, τον χρόνο διεκπεραίωσης των γραφειοκρατικών
Keywords
Τυχαία Θέματα