"Άνθρακας ο θησαυρός" από την εξέταση Διώτη-Μπίκα - Βουλευτές καταγγέλουν προσυνεννόηση

Διιστάμενες εμφανίζονται οι απόψεις για το αποτέλεσμα της κατά αντιπαράστασης εξέτασης Διώτη – Μπίκα στην Προανακριτική Επιτροπή.... Σύμφωνα με μία μερίδα βουλευτών – που πρόσκεινται στη συγκυβέρνηση – οι δύο άντρες «εξαφάνισαν» τις αντιφατικές γραμμές στην κατάθεση τους, η οποία χαρακτηρίστηκε, όπως δηλώνουν, από σύμπνοια και πως το μόνο σημείο τριβής είναι για το πώς ήρθε η λίστα Λαγκάρντ στην Ελλάδα.

Μία άλλη μερίδα όμως βουλευτών, των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δηλώνουν πως οι μάρτυρες δεν κατάφεραν να πείσουν
την Επιτροπή και άφηναν αιχμές για προσυνεννόηση των δύο, κάτι που το εδράζουν στην ομολογία τους πως είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κατάθεση Μπίκα – Διώτη επιβεβαιώθηκε πως ο Γ. Παπανδρέου είχε ενημερωθεί από τον πρώην Διοικητή της ΕΥΠ για το θέμα της λίστας.

Πάντως κ. Διώτης επέμενε πως είχε την απόλυτη βεβαιότητα πως τη λίστα Λαγκάρντ την έφεραν στην Ελλάδα οι μυστικές υπηρεσίες. Στον αντίποδα ο κ. Μπίκας επέμεινε πως η ΕΥΠ είχε την αρχική πληροφόρηση για την ύπαρξη ης λίστας στη Γαλλία, ότι ενημέρωσε σχετικά τον Γ. Παπακωνσταντίνου και πως στη συνέχεια τα δύο υπουργεία Οικονομικών της Ελλάδας και την Γαλλίας προχώρησαν στις απαραίτητες διαδικασίες για να έρθει η λίστα στην Αθήνα.

Ο κ. Μπίκας φέρεται να ανέφερε ότι πήρε τηλέφωνο την Παρασκευή τον πρώην Επικεφαλής της ΕΥΠ προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που είχε στις 7 Ιουλίου 2011 με τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου,την οποία και κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Από την άλλη πλευρά ο κ. Διώτης φέρεται να έκανε στροφή σε σχέση με την προηγούμενη κατάθεση του και να υποστήριξε ότι με βάση τα email δεν συνάγει πως η ΕΥΠ ενημέρωνε τον τότε Πρωθυπουργό σχετικά με το περιεχόμενο της λίστας.

Επιπλέον ο κ. Μπίκας φέρεται να επέμεινε ότι ποτέ δεν ενημέρωσε τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ, ενώ αίσθηση προκάλεσε μια αποστροφή της ομιλίας του όπου είπε…: «νομίζω πως δε θυμάμαι».

Ο κ. Μπίκας φέρεται να επιβεβαίωσε ότι είχε συνάντηση με τον κ. Διώτη, περίπου στις 15 Ιουλίου του 2011, αλλά και ότι συμμετείχε σε διάφορες συσκέψεις υπηρεσιακών παραγόντων με αντικείμενο την φοροδιαφυγή όχι όμως για την αξιοποίηση της Λίστας Λαγκάρντ. Επιχειρώντας δε να δικαιολογήσει τις συναντήσεις του αλλά και τις συσκέψεις με κυβερνητικούς παράγοντες, δήλωσε ότι αυτές ήταν στο πλαίσιο της γνώσης και της εμπλοκής που είχε ώστε να εντοπιστεί η λίστα που ήταν προϊόν υποκλοπής και να έρθει στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.
«Είχα πάντα μια αγωνία για την τύχη της λίστας γιατί είχα αγωνία για το εθνικό συμφέρον της χώρας» φέρεται να είπε ο κ. Μπίκας, ενώ αίσθηση προκάλεσε στα μέλη της Επιτροπής μια δήλωση του – «ένδειξη ματαιοδοξίας» τη χαρακτήρισε κάποιος βουλευτής – πως είχε ζητήσει να γίνει μνεία το όνομα του όταν τελεσφορήσει η υπόθεση και πως πάντα αγωνιούσε γι’ αυτό.

Περιττό να σημειώσουμε πως η κατά αντιπαράσταση εξέταση των κ.κ. Μπίκα και Διώτη «χρωματίστηκε» από τις αλλεπάλληλες αψιμαχίες Χρ. Μαρκογιαννάκη – Ζ. Κωνσταντοπούλου.
Keywords
Τυχαία Θέματα