ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ…


Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ανακεφαλαιοποίηση καιτην αναδιάρθρωση των τραπεζών. Επιτελείο της τρόικας θα βρίσκεται τη Δευτέρα,αμέσως μετά το Πάσχα, στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρωθεί το σχέδιο. ΤηΜεγάλη Τετάρτη, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε μια πρώτη δόση μέτρων και το γενικό
πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, με στόχο τηνπαροχή κινήτρων για την προσέλκυση ιδιωτών. Πρόκειται για σημαντικό βήμα,ωστόσο απομένουν ακόμη πολλά... θα πρέπει να εξειδικευθούν οι λεπτομέρειεςεφαρμογής, η αρχιτεκτονική του εγχειρήματος, ο τρόπος χρήσης των μετατρέψιμωνομολογιών (CoCos), καθώς και η εποπτική αναγνώριση της φορολογικής ευχέρειαςπου έχει δοθεί στις τράπεζες για την αντιμετώπιση της ζημίας. Στελέχη τουςυπογραμμίζουν στην «Κ» ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εγκρίθηκεβρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα όλες οιεκκρεμότητες, καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν περιοριστεί σημαντικά.Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή 20 Απριλίου, οι τράπεζες θα πρέπει ναδημοσιεύσουν τους ισολογισμούς για τη χρήση του 2011 και απομένουν ορισμένεςσοβαρές εκκρεμότητες (με σημαντικότερη την αποσαφήνιση του τρόπου απεικόνισηςτων νέων ομολόγων).

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η ευνοϊκή λογιστική απεικόνισητης ζημίας, αλλά και ο διαχωρισμός των απωλειών από το PSI και τη διαγνωστικήμελέτη της BlackRock, μπορούν να οδηγήσουν σε περιορισμό των ζημιών και κατ'επέκτασιν των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση κατά 10 με15 δισ. ευρώ. Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι το συνολικό ποσό που θα απαιτηθείγια τη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα διαμορφωθεί κοντά στα 30 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση με τη νομοθετική πράξη της προηγούμενηςεβδομάδας άνοιξε τον δρόμο για την ανακούφιση των τραπεζών, προσφέροντας τηδυνατότητα χορήγησης εγγυήσεων με αποδέκτες και τα πιστωτικά ιδρύματα πουλειτουργούν στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο εγχώριοχρηματοπιστωτικό σύστημα. Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει τις τράπεζες να μπορούννα αποτυπώνουν στα βιβλία τους τα νέα ομόλογα στο 100% της αξίας τους και όχιστην τρέχουσα αξία (η οποία διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα). Με τον τρόποαυτό οι απώλειες από το PSI περιορίζονται στο περίπου 55% έναντι απωλειών άνωτου 70% αν τα νέα ομόλογα αποτυπώνονταν στη τρέχουσα αξία τους. Επίσης, πλέον,το ΤΧΣ απέκτησε τη δυνατότητα να χορηγεί, κατόπιν απόφασης της Τράπεζας τηςΕλλάδος, βεβαίωση προς πιστωτικά ιδρύματα που είναι επιλέξιμα προς κεφαλαιακήενίσχυση, με την οποία δεσμεύεται ότι θα συμμετέχει στη μελλοντική αύξησημετοχικού κεφαλαίου τους. Επιπλέον, το ΤΧΣ απέκτησε τη δυνατότητα να λαμβάνειομόλογα ή άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα που εκδίδει ή εγκρίνει το Ευρωπαϊκό ΤαμείοΧρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να τα διατηρεί σε λογαριασμό στο ΣύστημαΑϋλων Τίτλων στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Με τη πράξη νομοθετικού περιεχομένου ολοκληρώθηκε σειράπροπαρασκευαστικών ενεργειών, οι οποίες ήταν απαραίτητες προκειμένου να λάβουμετα 25 δισ. που αποτελούν την πρώτη δόση των κεφαλαίων για την ανακεφα
Keywords
Τυχαία Θέματα