Αποφυλακίστηκε έπειτα από 14 χρόνια ο συγγραφέας Μαμαντάλι Μαχμούντοφ

Ο αντιφρονών Ουζμπέκος συγγραφέας Μαμαντάλι Μαχμούντοφ, ο οποίος εξέτισε 14 χρόνια κάθειρξη για απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος, αποφυλακίσθηκε λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη στη χώρα ενός υψηλά ιστάμενου Αμερικανού αξιωματούχου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένα μέλος μιας οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

Ο 72χρονος Μαχμούντοφ «αποφυλακίστηκε στις 19 Απριλίου. Η απελευθέρωσή του ήταν αναπάντεχη», υποστήριξε ο Αμπντουραχμόν Τασάνοφ, μέλος της ομάδας προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου Εζγκουλίκ (Καλοσύνη).

Ο ίδιος πρόσθεσε, μετά την επίσκεψή
του στην κατοικία του αντιφρονούντα, πως ο Μαχμούντοφ, που είναι γνωστός στο Ουζμπεκιστάν με το ψευδώνυμο Εβρίλ Τουρόν, είχε «καλή όψη για έναν άνθρωπο που πέρασε 14 χρόνια στη φυλακή».

«Η ουζμπεκική κυβέρνηση συνηθίζει να αποφυλακίζει αντιφρονούντες μετά τις επισκέψεις υψηλόβαθμων Αμερικανών», σημείωσε ο Τασάνοφ.

Από την πλευρά της, η αμερικανική πρεσβεία στην Τασκένδη χαιρέτισε σε ανακοίνωσή της την αποφυλάκιση του συγγραφέα και κάλεσε τις ουζμπεκικές αρχές να επανεξετάσουν την τύχη των άλλων κρατούμενων και να τους «αποφυλακίσουν για ανθρωπιστικούς λόγους».

Τον Αύγουστο του 1999, ο συγγραφέας και μαχητικό μέλος της αντιπολίτευσης Μαμαντάλι Μαχμούντοφ κατηγορήθηκε πως προσπάθησε να ανατρέψει δια της βίας την κυβέρνηση και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών. Ο ίδιος πάντοτε αρνείτο την ενοχή του και υποστήριζε πως η ομολογία του τού αποσπάσθηκε με βασανιστήρια.

Στις αρχές Απριλίου κι ενώ είχε εκτίσει σχεδόν το σύνολο της ποινής του, ο συγγραφέας κατηγορήθηκε για παραβίαση των εσωτερικών κανονισμών της φυλακής και η ποινή του παρατάθηκε για άλλα τρία χρόνια.

Ο Μαχμούντοφ απελευθερώθηκε την ίδια ημέρα που το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε σε έκθεσή του το Ουζμπεκιστάν «αυταρχικό κράτος», στο οποίο ο πρόεδρός του ασκεί «σχεδόν απόλυτο έλεγχο».
Keywords
Τυχαία Θέματα