Απορρίπτει το Κρεμλίνο τις αιτιάσεις για τις «εφόδους» σε ΜΚΟ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε σήμερα τις δυτικές επικρίσεις για το μεγάλο κύμα ελέγχων από μέρους των φορολογικών και εισαγγελικών αρχών σε μη κυβερνητικές οργανώσεις...

«Οι δηλώσεις ορισμένων εκ των δυτικών εταίρων μας, σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται για μια παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Ρωσίας, είναι εντελώς αβάσιμες. Δεν παρουσίασαν κανένα βάσιμο επιχείρημα» δήλωσε ο Κονσταντίν Ντολγκόφ, εκπρόσωπος του υπουργείου αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
«Προς το παρόν, δεν βλέπουμε κανένα σοβαρό τεκμήριο σε αυτές τις
δηλώσεις» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Οι ρωσικές αρχές έχουν προβεί την τελευταία εβδομάδα σε μια σειρά εκατοντάδων ερευνών σε ΜΚΟ, περιλαμβανομένης της σημαντικότερης οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Μεμόριαλ, καθώς και των γραφείων στη Μόσχα των οργανώσεων Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) και Διεθνής Αμνηστία.
Σήμερα, Πέμπτη, έγινε έρευνα στο Ρωσικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, όπως δήλωσε η πρόεδρός του, Λουντμίλα Αλεξέγεβα.
Την Τρίτη, είχαν γίνει επιδρομές σε γαλλικές και γερμανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ άλλων. Η Γερμανία και η Γαλλία εξέφρασαν από την πλευρά τους την έντονη ανησυχία τους, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εκτίμησε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια εκφοβισμού «της κοινωνίας των πολιτών».
Keywords
Τυχαία Θέματα