Αρχίζει η ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων σε 26 περιοχές

Ξεκινά η ανάρτηση για το 2013 κτηματολογικών στοιχείων σε 26 περιοχές της χώρας. Πρόκειται για εννιά ΟΤΑ της Περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, δέκα πρωτεύουσες νομών και επτά ΟΤΑ του Ν. Αττικής...
Ειδικότερα, στις 15 Απριλίου θα αναρτηθούν τα στοιχεία για οκτώ δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
(Αγίου Παύλου, Ευκαρπίας, Νεαπόλεως, Πεύκων, Πολίχνης, Σταυρουπόλεως, Συκεών και Τριανδρίας) και τέσσερις πρωτεύουσες νομών (Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Δράμα και Κιλκίς). Η ανάρτηση σε αυτές τις 12 περιοχές αφορά 275.000 δικαιούχους (περίπου 656.000 δικαιώματα).
Συνολικά στις 26 περιοχές έχουν καταγραφεί περίπου 2,7 εκατ. δικαιώματα τα οποία αντιστοιχούν σε 1,1 εκατ. δικαιούχους.
Η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων αποτελεί σημαντικό στάδιο της κτηματογράφησης, διότι έτσι διασφαλίζεται το δικαίωμα κάθε πολίτη να λαμβάνει γνώση των επίσημων στοιχείων της κτηματογράφησης και να ελέγχει, επιβεβαιώνει και διορθώνει τυχόν λάθη. Η περίοδος της ανάρτησης αποτελεί, επίσης, μια ακόμα ευκαιρία για όσους δεν έχουν υποβάλει δήλωση να προσέλθουν και να καταγράψουν το δικαίωμά τους.
Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της ανάρτησης είναι απαραίτητη ώστε να εξασφαλιστεί η ορθή καταγραφή των ιδιοκτησιών τους, η οποία θα οδηγήσει σε σωστές Αρχικές Εγγραφές Κτηματολογίου. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον, καθώς δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στις συναλλαγές τους στην τελική φάση της λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου, κατά την οποία οι διαδικασίες διόρθωσης αρχικής εγγραφής είναι δυσκολότερες και απαιτούν χρόνο και κόστος.
«Το πρόγραμμα αναρτήσεων του 2013 καταδεικνύει ότι το χρονοδιάγραμμα των μελετών, από τη στιγμή της συμβασιοποίησης και μετά, προχωρά κανονικά χωρίς καθυστερήσεις και οι φάσεις του έργου ολοκληρώνονται σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας», επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κτηματολόγιο ΑΕ, Απόστολος Αρβανίτης.
Ο κ. Αρβανίτης σχολιάζει και την ποιότητα των κτηματολογικών στοιχείων αναφερόμενος στα στοιχεία των προηγούμενων αναρτήσεων σε 33 περιοχές. «Σε σύνολο 1,4 εκατ. δικαιωμάτων στις 33 περιοχές υποβλήθηκαν μόλις 49.000 αιτήσεις διόρθωσης/ενστάσεις (3,6%), ενώ λιγότερο από 1% των γεωτεμαχίων έφεραν το χαρακτηρισμό «αγνώστου ιδιοκτήτη». Το αντίστοιχο ποσοστό στα παλαιά προγράμματα ήταν 4%.
Μάλιστα, σε αυτές τις 33 περιοχές, 45.000 δικαιούχοι δικαιωμάτων (7,2%) παρότι δεν είχαν δηλώσει το δικαίωμά τους, εντοπίστηκαν από άλλους τίτλους και καταγράφηκαν στην κτηματολογική βάση που αναρτήθηκε.
Αναλυτικά στοιχεία και οδηγίες προς τους πολίτες σχετικά με τη διαδικασία Ανάρτησης μπορείτε να βρείτε στον Οδηγό Κτηματογράφησης (σελ. 23-36) στο link: http://www.ktimatologio.gr/ktima/uploads/files/2934.pdf
Για τους υπόλοιπους 14 ΟΤΑ που συμπληρώνουν τις 26 περιοχές, θα υπάρξει ειδική ανακοίνωση για την ακριβή ημερομηνία, από την Κτηματολόγιο ΑΕ.
Keywords
Τυχαία Θέματα