Αργεντινή: Εφιάλτης νέας χρεοκοπίας

Πολυθρύλητο και «πολυτραγουδισμένο» ανά την υφήλιο (ειδικά από πολιτικούς της αντιπολίτευσης και αυτοαποκαλούμενους «εχθρούς» του συστήματος), το «θαύμα» της Αργεντινής πλέον εξελίσσεται σε εφιάλτη, καθώς παλαιοί πιστωτές (γνωστοί και ως «αρπακτικά») εξακολουθούν να διεκδικούν δικαστικά τα χρωστούμενα του παρελθόντος, προκαλώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση της περονίστριας Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρσνερ...
Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρσνερ, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο πιστωτικού γεγονότος Ακριβώς 11 χρόνια μετά τον Δεκέμβριο του 2001 (οπότε ο μεταβατικός πρόεδρος
Αντόλφο Ροντρίγκεζ Σαά κήρυξε στάση πληρωμών), η χώρα ξαναβρίσκεται στο χείλος μιας νέας, δεύτερης χρεοκοπίας, ετούτη τη φορά εξαιτίας μιας δικαστικής απόφασης.
Πιο συγκεκριμένα, δικαστήριο της Νέας Υόρκης απεφάνθη προ ημερών πως η Αργεντινή οφείλει έως τις 15 Δεκεμβρίου να καταβάλει 1,3 δισ. δολ. σε εκείνους τους ομολογιούχους που είχαν επιλέξει να μη συμμετάσχουν στις δύο αναδιαρθρώσεις χρέους του παρελθόντος (τα έτη 2005 και 2010).
Υπενθυμίζεται πως στα συγκεκριμένα «κουρέματα» (στο πλαίσιο των οποίων παλαιότερα ομόλογα ανταλλάχτηκαν προς 33 σεντς ανά δολάριο με νέους τίτλους συνολικού ύψους 24 δισ. δολ.) είχε πάρει μέρος περίπου το 93% των πιστωτών.
Οσο για τους υπολοίπους, αυτοί προτίμησαν να διεκδικήσουν το σύνολο των χρημάτων τους στα δικαστήρια και, σύμφωνα με υπολογισμούς, πλέον έχουν στην κατοχή τους συνολικά 8 με 11 δισ. δολ. αργεντίνικου χρέους. Από την πλευρά του, το Μπουένος Αϊρες είχε ξεκαθαρίσει πως θα συνεχίσει να πληρώνει μόνο όσους συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση.

«Aρπακτικά»
Τους άλλους τους χαρακτήρισε «αρπακτικά», τα οποία πήραν ρίσκο κι έχασαν και ως εκ τούτου θα έπρεπε να υποστούν τις συνέπειες (κοινώς, να μείνουν απλήρωτοι). Ωστόσο, η ετυμηγορία του Αμερικανού ομοσπονδιακού δικαστή, Τόμας Γκριέζα (να σημειωθεί πως συνολικά περίπου 25 δισ. δολ. αναδιαρθρωμένου αργεντίνικου χρέους υπάγονται στο αμερικανικό Δίκαιο), έρχεται να περιπλέξει την κατάσταση σε βάρος της Αργεντινής, κι αυτό διότι συνδυάζει/εξαρτά την υποχρέωση καταβολής του 1,3 δισ. δολ. σε όσους έμειναν εκτός της αναδιάρθρωσης (holdouts) και με τις υπόλοιπες πληρωμές. Πιο συγκεκριμένα, βάσει της εν λόγω απόφασης (η οποία επικαλείται ως σκεπτικό την ίση μεταχείριση των ομολογιούχων), εάν το Μπουένος Αϊρες δεν πληρώσει το 1,3 δισ. δολ. μέσα στον Δεκέμβριο, δεν θα μπορεί να πληρώσει ούτε τους κατόχους αναδιαρθρωθέντων ομολόγων (που προβλέπεται να λάβουν 3,4 δισ. δολ. τον επόμενο μήνα μέσω της αμερικανικής τράπεζας Bank of New York Mellon που ενεργεί ως μεσάζων).
O δικαστής Γκριέζα ζήτησε τα χρήματα να μπουν σε ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό, εν αναμονή της τελικής απόφασης του Εφετείου. Πάντως, μια τέτοια αδυναμία πληρωμής εκ μέρους του Μπουένος Αϊρες θα ισοδυναμούσε με πιστωτικό γεγονός και θα άνοιγε τον δρόμο για νέες αγωγές (και πιθανές κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων) σε βάρος του αργεντίνικου Δημοσίου, τ
Keywords
Τυχαία Θέματα