Μπαρόκ μουσική με χριστουγεννιάτικο πνεύμα...

Το έντονο συναίσθημα, ο λυρισμός και η δραματικότητα της μουσικής του μπαρόκ «ντύνει» τις γιορτινές στιγμές του Iδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Ταύρος). Συγκεκριμένα, για δεύτερη βραδιά απόψε θα ακουστούν έργα από την Ιταλία, τη γεωγραφική περιοχή που γεννήθηκε το μπαρόκ τον 16ο αιώνα και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη...

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα κορυφαίων εκπρόσωπων του ιταλικού μπαρόκ (Αρκάτζελο Κορέλι, Ντομένικο Σκαρλάτι, Πιέτρο Αντόνιο Λοκατέλι και Ντιέγκο Oρτιθ) παρουσιάζονται με… γεωγραφική
διάταξη. Συγκεκριμένα από τη Νάπολη προέρχονται οι ριτσερκάρε για βιόλα ντα γκάμπα, συνθέσεις του πρώιμου μπαρόκ του Ντιέγκο Oρτιθ και ακόμα οι 555 (!) σονάτες για τσέμπαλο του διάσημου βιρτουόζου Ντομένικο Σκαρλάτι.

Στη Ρώμη ο Αρκάντζελο Κορέλι απέκτησε φήμη και πλούτο κυρίως χάρη στα κοντσέρτι γκρόσι, όπως το εξαιρετικό και δημοφιλές «Κονσέρτο των Χριστουγέννων», ενώ συνέθεσε μερικές από τις πιο όμορφες παραλλαγές πάνω σε ένα από τα παλαιότερα μουσικά θέματα της Ευρώπης, τη «Follia». Κοντά στον Κορέλι μαθήτευσε και ο ιδιαίτερα προικισμένος συνθέτης και βιολίστης Πιέτρο Αντόνιο Λοκατέλι από το Μπέργκαμο, το συνθετικό έργο του οποίου περιλαμβάνει κυρίως έργα για βιολί, αλλά και 12 κομψότατες σονάτες για φλάουτο τραβέρσο.

Τα έργα θα αποδώσουν οι μουσικοί: Ναταλία Γεράκη (φλάουτο), Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτο με ράμφος), Ανδρέας Λινός (βιόλα ντα γκάμπα) και ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (τσέμπαλο).
Keywords
Αναζητήσεις
ο θριαμβος της... του σκρλατι
Τυχαία Θέματα