Χρήστες ουσιών και εκδιδόμενες στο μικροσκόπιο των Ευρωπαίων

Την… πορεία της εξάπλωσης του ιού HIV στη χώρα μας παρακολούθησαν εκ του σύνεγγυς ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες από επτά φορείς της Γηραιάς ηπείρου. Έπειτα από ένα 48ωρο στην Αθήνα και στην καρδιά του προβλήματος, ανάμεσα στους χρήστες ουσιών, τις εκδιδόμενες και τους οροθετικούς ασθενείς, οι ειδικοί «διέγνωσαν» ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ευαίσθητων αυτών πληθυσμών χρήζει καλύτερου συντονισμού και οργάνωσης......
Το κλιμάκιο των ειδικών του Ευρωπαϊκού
Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ (WHO), του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης και Ελέγχου της Τοξικομανίας (EMCDDA, του Instituto Nacional de Saude «Doutor Ricardo Jorge» (Πορτογαλία), του EU Civil Society Forum (Βρυξέλλες), του Νational AIDS Trust (Ηνωμένο Βασίλειο) και του European Union Agency for Fundamental Rights (Βιέννη) επισκέφθηκε μετά από πρόσκληση του υπουργείου Υγείας τις Κινητές Μονάδες του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στο κέντρο της Αθήνας όπως και τον Σταθμό Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων του ΟΚΑΝΑ.
H… περιοδεία των εμπειρογνωμόνων συνεχίστηκε και σε άλλα «καυτά» από υγειονομικής άποψης σημεία της Αθήνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι ομάδες των εμπειρογνωμόνων επισκέφθηκαν τη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείο « Ερυθρός Σταυρός», τη Μονάδα Απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ στο «Αττικόν», το Πρόγραμμα Πολυϊατρείου Μη- Κυβερνητικής Οργάνωσης και το Κέντρο Κράτησης Αιτούντων Άσυλο στην Αμυγδαλέζα.

Οι ξένοι ειδικοί επισήμαναν ως θετικό το γεγονός ότι η αύξηση της συχνότητας της HIV λοίμωξης περιορίζεται στους ομοφυλόφιλους και τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Τόνισαν ωστόσο την ανάγκη για επαρκή συντονισμό μεταξύ των υπουργείων, των συναρμόδιων φορέων και των ΜΚΟ. Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν και στο θέμα της δημοσιοποίησης των προσωπικών δεδομένων των οροθετικών εκδιδόμενων, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διασφαλίζεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πληθυσμούς και καλώντας τους αρμόδιους να υιοθετήσουν κοινό πρωτόκολλο και κοινό κώδικα δεοντολογίας.
Οι ειδικοί ανανέωσαν το ραντεβού τους με τους Έλληνες ομολόγους τους σε περίπου τρεις εβδομάδες, που θα λάβει χώρα Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου (Ministerial Conference) με θέμα «AIDS και άλλα μεταδοτικά νοσήματα σε ευπαθείς και περιθωριοποιημένες ομάδες πληθυσμού στην Ευρώπη: Μετανάστες, εκδιδόμενα άτομα, χρήστες ναρκωτικών ουσιών».
Keywords
Τυχαία Θέματα