Δεν ήμουν πράκτορας των ΗΠΑ, λέει ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ κατηγορήθηκε σήμερα ότι κατά τη δεκαετία του 1970 διοχέτευε στις ΗΠΑ απόρρητες πληροφορίες σχετικά με συνομιλίες που διεξάγονταν στη Σουηδία για το σχηματισμό κυβέρνησης καθώς και σχετικά με τη σουηδική πυρηνική πολιτική — ωστόσο ο ίδιος ο Μπιλτ απέρριψε το σχετικό δημοσίευμα ως "κοινότοπο" και "διόλου εντυπωσιακό"...

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Αφτονμπλάντετ", έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks
δείχνουν πως ο Μπιλτ έδινε εμπιστευτικές πληροφορίες σ' έναν αμερικανό απεσταλμένο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού το 1976.
Στις πληροφορίες αυτές περιλαμβάνονταν επίσης λεπτομέρειες για τη στάση της τότε σουηδικής κυβέρνησης αναφορικά μ' ένα πιθανό δημοψήφισμα για την πυρηνική ενέργεια, προσθέτει η εφημερίδα.
Ο Μπιλτ, πρώην πρωθυπουργός και μεσολαβητής στους πολέμους στα Βαλκάνια, δεν αρνήθηκε ότι είχε διοχετεύσει κάποτε πληροφορίες.
Ωστόσο έγραψε στο μπλογκ του: "Τίποτε το συνταρακτικό. Μια πολύ φυσιολογική διπλωματική αναφορά. Πολύ κοινότοπες πληροφορίες ... Και τίποτε που να αφορά θέματα που μπορούν να αποκληθούν 'απόρρητα'".
Πρεσβευτές και απεσταλμένοι ενημερώνονται τακτικά από αξιωματούχους στις χώρες που τους φιλοξενούν σχετικά με τις πολιτικές υποθέσεις.
Ο Μπιλτ ήταν βοηθός σ' ένα από τα κόμματα που συμμετείχαν στις συνομιλίες του 1976.
Μια άλλη εφημερίδα, η "Εξπρέσεν", είχε γράψει πέρυσι το Φεβρουάριο πως ο WikiLeaks είναι σε θέση να εκθέσει τον Μπιλτ ως κατάσκοπο των ΗΠΑ — όμως ο ίδιος είχε απορρίψει το δημοσίευμα ως μέρος μιας εκστρατείας δυσφήμησης.
Η "Εξπρέσεν" ανέφερε πως ο WikiLeaks θα έδινε την πληροφορία στη δημοσιότητα για να τιμωρήσει τη σουηδική κυβέρνηση, αν ο ιδρυτής του ιστότοπου Τζούλιαν Ασάνζ εκδιδόταν ποτέ από τη Βρετανία στη Σουηδία και από εκεί στις ΗΠΑ.
Ο 63χρονος Μπιλτ είναι υπουργός Εξωτερικών αφότου η σημερινή κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού επέστρεψε στην εξουσία το 2006.
Keywords
Τυχαία Θέματα