Διατηρεί τη στήριξη το ευρώ…

Το ευρώ συνεχίζει να διαπραγματεύεται πάνω από τα 1,3400 δολάρια παρά την υποβάθμιση της Ελλάδας σε «επιλεκτική χρεοκοπία» από την Standard & Poor’s καθώς οι επενδυτές αναμένουν αύριο τα αποτελέσματα της πράξης 3ετούς χρηματοδότησης της ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Τον περασμένο Δεκέμβρη η ΕΚΤ χορήγησε δάνεια ύψους 489 δισ. ευρώ σε 523
τράπεζες με επιτόκιο 1% για τα πρώτα τρία χρόνια...
ενώ οι αγορές περιμένουν το ύψος της δεύτερης πράξης να κινηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευσαν να καθησυχάσουν ότι η υποβάθμιση της Ελλάδας δεν έχει επίδραση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Ο οίκος επισήμανε ότι αν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση σε CCC. Αν και η «καθυστερημένη» απόφαση της S&P (αφού πέρασαν αρκετές ημέρες μετά τη συμφωνία για το PSI), ήταν αναμενόμενη, έκπληξη προκάλεσε η απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται προσωρινά ως collateral ελληνικούς κρατικούς τίτλους λόγω της έναρξης της διαδικασίας του PSI. Φυσικά, οι τράπεζες δεν θα αφεθούν στην τύχη τους καθώς θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας. Το ευρώ δέχτηκε πιέσεις μετά την είδηση, αν και γενικότερα με το ρίσκο να δέχεται στήριξη στις αγορές, η επίδραση ήταν μηδαμινή.

Στο μέτωπο των οικονομικών ανακοινώσεων, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε τον Φεβρουάριο στις 94,4 μονάδες από τις 93,4 μονάδες τον Ιανουάριο με τους οικονομολόγους να περιμένουν άνοδο στις 94,0 μονάδες.

Στην Ιταλία, με μειωμένο κόστος δανεισμού πραγματοποιήθηκε σήμερα η δημοπρασία 10ετών ομολόγων (5,5% έναντι 6,08%), ενώ στο 4,19% διαμορφώθηκε η μέση απόδοση στη δημοπρασία ομολόγων λήξης το 2017 από το 5,39% αντίστοιχης προηγούμενης. Η χώρα άντλησε συνολικά 6,25 δισ. ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ομιλία του Kraemer της S&P, ο οποίος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι αν μια χώρα στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να χρεοκοπήσει, αυτή θα ήταν η Πορτογαλία καθώς, παρά την καλή εφαρμοσιμότητα των δημοσιονομικών μέτρων, οι προοπτικές της ανάπτυξης είναι φτωχές. Αναφορικά με την Ελλάδα, επισήμανε ότι απομένει ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ, σημειώνοντας ότι η ανταλλαγή ομολόγων θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Σε γενικές γραμμές δολάριο και γιεν δέχονται πιέσεις, ενώ σημαντική ήταν η άνοδος ιδιαίτερα κατά τις πρωινές ώρες για τα commodity currencies. Ειδικότερα, η ισοτιμία USDJPY διαπραγματεύεται λίγο πάνω από την περιοχή του 80,50, ενώ το ευρώ κινείται ανάμεσα στα 108,20 με 108,50 γιεν. Το AUDUSD σκαρφάλωσε σήμερα στο 1,0786.
Keywords
Τυχαία Θέματα