Διπλή δόση - Τη Δευτέρα το Eurogroup…



Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. Ήδη το ΔΝΤ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του άναψε το «πράσινο φως» προκειμένου να αποδεσμευθούν δύο δόσεις του δανείου στην Ελλάδα ύψους 3,24 δισ. ευρώ που είχαν «μπλοκαριστεί» επί μήνες...

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η έκθεση του ΔΝΤ για
την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) για την Ελλάδα και τον προσδιορισμό των μέτρων για τη διετία 2015- 2016. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι τα μέτρα της διετίας θα φτάσουν τα 4 δισ. ευρώ και θα πρέπει να είναι έτοιμη η λίστα των παρεμβάσεων μέχρι το τέλος Μαρτίου. Την ίδια ημέρα ο επικεφαλής του Ταμείου στην Αθήνα, Πολ Τόμσεν αναμένεται να προχωρήσει σε δηλώσεις από την Ουάσινγκτον, ενώ δεν αποκλείεται να κληθεί να απαντήσει εάν το ΔΝΤ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα από το 2015 και μετά.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ αποκλείει την πιθανότητα νέων περικοπών για τον επόμενο χρόνο εάν η Ελλάδα προωθήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. «Η ανάλυση μας είναι ότι εάν γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές και εάν υπάρξει μεταφορά της πτώσης κόστους στις τιμές δεν θα χρειαστούν άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Εάν παρόλα αυτά οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν γίνουν, αν τα κλειστά επαγγέλματα διατηρήσουν τα προνόμια τους, αν οι διάφορες άδειες τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τα προσχώματα στην ανάπτυξη διατηρηθούν τότε θα αντιμετωπίσουμε άλλη μία κατάσταση που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε δημοσιονομικά και τότε θα χρειαστούν και άλλες περικοπές» είπε στον ΣΚΑΙ η Κριστίν Λαγκάρντ και συνέχισε: «Δεν είναι αυτό που θέλουμε. Γιατί πιστεύουμε ότι έχουν γίνει αρκετά σε αυτό τον τομέα επειδή η Ελλάδα επέστρεψε σχεδόν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο για μισθούς και συντάξεις. Τα πλεονεκτήματα θα πρέπει να έρθουν από τις διαρθρωτικές αλλαγές».
Keywords
Τυχαία Θέματα