Διπλή σύλληψη για τα επεισόδια στο Κόσοβο

Συνελήφθησαν χθες στο όρος Κοπαόνικ της Σερβίας, οι Ζβόνκο και Ζάρκο Βεσελίνοβιτς από τη Μιτρόβιτσα του Κοσόβου, τους οποίους η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) χαρακτήρισε βασικούς οργανωτές των επεισοδίων βίας εναντίον μελών της KFOR στη διάβαση Γιάρινιε και στα οδοφράγματα στη Γιαγκνιένιτσα, στο βόρειο Κόσοβο...

Ο διοικητής της KFOR Έρχαρντ Ντρεβς, στις 12 Δεκεμβρίου, δήλωσε
ότι οργανωτές των επεισοδίων σε βάρος των διεθνών δυνάμεων ήταν ο Ζβόνκο Βεσελίνοβιτς και ο αδερφός του και πρόσθεσε ότι η KFOR έχει φωτογραφίες που το επιβεβαιώνουν. Ο γερμανός στρατηγός τόνισε ότι στις φωτογραφίες διακρίνονται οι Ζβόνκο και Ζάρκο Βεσελίνοβιτς και ότι ο πρώτος ήταν ο οργανωτής των επεισοδίων στη διάβαση Γιάρινιε στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου - Σερβίας, καθώς και ότι τις επιθέσεις εναντίον μελών της KFOR στο χωριό Γιαγκνιένιτσα οργάνωσε ο αδερφός του.
Χάρη στις φωτογραφίες από τα επεισόδια στα οδοφράγματα που έχουν στήσει Σέρβοι κάτοικοι του βορείου Κοσόβου έχει αναγνωριστεί συγκεκριμένος αριθμός ανθρώπων που συμμετείχε στις βιαιότητες. Οι φωτογραφίες παραδόθηκαν στην αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex), η οποία συνεργάζεται στενά με τις σερβικές αρχές, πρόσθεσε ο διοικητής της KFOR.
Οι Ζβόνκο και Ντάρκο Βεσελίνοβιτς, 31 και 26 ετών, κρατούνται προφυλακισμένοι στο αστυνομικό τμήμα του Κράλιεβο, πόλη στην κεντρική Σερβία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης του Κράλιεβο, ο Ζβόνκο Βεσελίνοβιτς συνελήφθη,καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι διέπραξε το αδίκημα της παράνομης κατασκευής, κατοχής και πώλησης όπλων και εκρηκτικών υλών. Ο Ζάρκο Βεσελίνοβιτς συνελήφθη λόγω βάσιμων υποψιών ότι διέπραξε το αδίκημα της κατάχρηση δημόσιας θέσης.

Ο εκπρόσωπος της KFOR Ούβ Νοβίτσκι δήλωσε στο Tanjug ότι η KFOR είναι ικανοποιημένη για τη σύλληψη, αλλά δεν έκανε περισσότερα σχόλια, τονίζοντας ότι η υπόθεση δεν είναι αρμοδιότητα της KFOR.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στοιχεία των αστυνομικών υπηρεσιών του Κοσόβου και της αστυνομίας της Σερβίας δείχνουν ότι ο Βεσελίνοβιτς συνεργάζεται επίσης με ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι, που πλούτισαν και απέκτησαν επιρροή λόγω της φιλίας που διατηρούν με τον Χαραντινάι.
Ο Βεσελίνοβιτς, σύμφωνα με την εφημερίδα «Μπλιτς» συνεργάζεται και με κυκλώματα της μαφίας που δραστηριοποιούνται στη νότια Σερβία και έχει αποκομίσει τεράστια κέρδη από τη μη καταβολή του φόρου προστιθέμενης αξίας στα υγρά καύσιμα που εισάγει από τη Σερβία στο Κόσοβο, τα οποία πουλά σε δικά του πρατήρια υγρών καυσίμων στο βορρά του Κοσόβου ή μεταπουλά στα αλβανικά κυκλώματα μαφίας στο νότιο Κόσοβο.

Ο Μέντορ Μπεκίρι, 32 ετών, ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times» είναι βασικός συνεργάτης του Βεσελίνοβιτς, είναι ένας από τους αρχηγούς του οργανωμένου εγκλήματος στο Κόσοβο, αναφέρει η εφημερίδα του Βελιγραδίου.
Οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο δεν αναγνωρίζουν τις αρχές του Κο
Keywords
Τυχαία Θέματα