Δύσκολο καλοκαίρι για τη δασοπροστασία λόγω θερμοκρασιών και υγρασίας

Δύσκολο αναμένεται να είναι το φετινό καλοκαίρι για τη δασοπροστασία από πλευράς θερμοκρασιών και υγρασίας καθώς οι καιρικές συνθήκες φαίνεται ότι θα δυσκολέψουν το έργο της πρόληψης πυρκαγιών αλλά και της αντιμετώπισής τους. Αυτή είναι η εκτίμηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της αυτόνομης Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας που διατυπώθηκε σε σύσκεψη προετοιμασίας για τις δασικές πυρκαγιές....

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης,
Γιώργο Τσαμασλή, λόγω των βροχοπτώσεων που έχουν σημειωθεί, η βλάστηση έχει αυξηθεί ιδιαίτερα, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιάς από ξερά χόρτα ενώ την ίδια στιγμή οι δασικοί δρόμοι δεν έχουν συντηρηθεί. "Τώρα γίνεται μια προσπάθεια από τη δασική υπηρεσία, όμως πολλά δεν έγιναν με ευθύνη των δήμων αλλά και ευθύνη δική μας" σημείωσε.

Στο μεταξύ, οι καλοκαιρινές πυρκαγιές ξεκίνησαν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης με το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας στα Διαβατά με αφορμή το οποίο οι εκπρόσωποι της πυροσβεστικής επισήμαναν ότι θα μπορούσε να είχαν γίνει προληπτικές ενέργειες στην περιοχή.

Τα βασικότερα προβλήματα, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εντοπίζονται στις χωματερές και το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου. Το πρόβλημα με τις χωματερές αφορά όχι τους καταγεγραμμένους χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων, οι οποίοι έχουν κλείσει, αλλά σημεία όπου διάφοροι αφήνουν σκουπίδια ή μπάζα με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι χώροι να εγκυμονούν κινδύνους για την εκδήλωση φωτιάς. "Τα σημεία αυτά είναι γνωστά στους δήμους, όπως εκείνα στα Διαβατά και στην περιοχή του αεροδρομίου" ανέφερε ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Κώστας Κοκολάκης και τόνισε ότι είναι ευθύνη των δήμων να μεριμνούν για τις περιπτώσεις αυτές.
Σε ό,τι αφορά το Σέιχ Σου, η μη συντήρηση των δασικών δρόμων αποτελεί μεγάλο πρόβλημα ενώ οι εκπρόσωποι των δασαρχείων επισήμαναν ότι τα κονδύλια που δίνονται για το σκοπό αυτό είναι ελάχιστα με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να περιορίζονται σε βασικά μόνο μέτρα.
Θέμα χρημάτων έθεσε, εξάλλου, ο αντιπεριφερειάρχης ο οποίος ανέφερε ότι είναι γνωστές οι αδυναμίες που υπάρχουν σε χρήματα και τεχνικά μέσα. "Η δύναμή μας είναι η δύναμη της ψυχής και το φιλότιμό μας" είπε και απηύθυνε έκκληση για συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων. Ωστόσο ο κ. Κοκολάκης σχολίασε ότι για την αντιπυρική προστασία δόθηκαν στους δήμους της Θεσσαλονίκης 611.300 ευρώ, ποσό που θα πρέπει να κατευθυνθεί στις δράσεις που θα ιεραρχήσουν οι δήμοι. Ωστόσο επισήμανε ότι από το 2011 δεν έχουν ακόμη στελεχωθεί οι οργανισμοί πολιτικής προστασίας των δήμων, δεν υπάρχουν σχέδια εκκένωσης περιοχών σε περίπτωση πυρκαγιάς ενώ διαπιστώνονται και προβλήματα επικοινωνίας με τους αρμόδιους κάθε δήμου. Από την πλευρά του, ο επίτιμος πρόεδρος της αερολέσχης Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαζαφειρίου ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πως και οι φορείς που δρουν εθελοντικά έχουν έξοδα, τα οποία καλύπτουν από το δικό τους "πορτοφόλι". Ενδεικτικά σημείωσε ότι μια δίωρη πτήση της αερολέσχης στοιχίζει 400 ευρώ, ποσό που πληρώνουν οι ίδιοι οι πιλότοι.

Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό της περσινής περιόδου, ανακοινώθηκε ότι το 2012 σημειώθηκαν 168 πυρκαγιές ενώ το 2011 είχαν σημειωθεί 250. Ωστόσο, παρά τη μείωση στον αριθμό των περιστατικών κατά 18%, δεν φαίνεται να υπήρξε μεγάλη διαφορά στις καμένες εκτάσεις που το 2012 υπολογίστηκαν σε 3.210 στρέμματα ενώ το 2011 ήταν 3.330.
Keywords
Τυχαία Θέματα