Εμπάργκο και από την Αυστραλία στο Ιράν

Η Αυστραλία θα μιμηθεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα απαγορεύσει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, ενώ θα επιβάλει και ένα φάσμα κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, δήλωσε ο ΥΠΕΞ της χώρας, Κέβιν Ραντ, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο.....

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Νέος Κόσμος" ο Ραντ επισήμανε αργότερα ότι οι εισαγωγές πετρελαίου που κάνει η Αυστραλία από το Ιράν
είναι ήδη "αμελητέες".
"Για το ζήτημα του Ιράν, θα είμαι απόλυτα σαφής σχετικά με τις ενέργειες που έγιναν στις Βρυξέλλες για τις κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση - εμείς στην Αυστραλία θα ακολουθήσουμε ακριβώς την ίδια παράλληλη δράση" είπε ο Ραντ μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο.
Προχθές Δευτέρα η Ε.Ε. επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο για να πιέσει την Τεχεράνη όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Στην Ε.Ε. καταλήγει περίπου το 20% του πετρελαίου του Ιράν το οποίο εξάγεται.
Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν επίσης να παγώσουν τους πόρους της κεντρικής τράπεζας του Ιράν και να απαγορεύσουν κάθε συναλλαγή σε διαμάντια, χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα με την τράπεζα και με άλλους ιρανικούς κρατικούς θεσμούς.
Ο Ραντ είπε ότι χρειάζεται να σταλεί ένα μήνυμα στην κυβέρνηση του Ιράν, ότι δηλαδή η συμπεριφορά της θεωρείται "απαράδεκτη παγκοσμίως".
Πρόσθεσε ότι οι εξαγωγές της Αυστραλίας στο Ιράν έχουν "μειωθεί σε τεράστιο βαθμό" εξαιτίας των προηγούμενων γύρων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί τόσο από τον ΟΗΕ όσο και μονομερώς.
Keywords
Τυχαία Θέματα