Εκτός «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» το Περού

Την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία είχε κηρύξει την επαρχία Καχαμάρκα εδώ και 12 ημέρες, ήρε σήμερα η κυβέρνηση του Περού καθώς η απόφαση των μεταλλωρύχων να αναστείλουν της κινητοποιήσεις τους εις ένδειξη καλής θέλησης, ενόψει της έναρξης του διαλόγου με τις τοπικές αρχές, την ερχόμενη Δευτέρα.....
Το διάταγμα που εκδόθηκε σήμερα έρχεται ως ακύρωση εκείνου της 4ης Δεκεμβρίου, το οποίο επέτρεπε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων για την τήρηση της τάξης και απαγόρευε τις συγκεντρώσεις.
Η επαρχία Καμαχάρκα είχε παραλύσει επί δέκα ημέρες στα τέλη Νοεμβρίου εξαιτίας
των απεργιών, των διαδηλώσεων και των αποκλεισμών δρόμων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη λειτουργία ενός ορυχείου χαλκού και χρυσού από την αμερικανική εταιρεία Newmont. Οι ντόπιοι φοβούνται για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η λειτουργία του ορυχείου Κόνγκα στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.
Ο πρόεδρος του Περού Ογιάντα Ουμάλα στηρίζει το σχέδιο, όμως έχει υποσχεθεί ότι ξένοι εμπειρογνώμονες θα επανεξετάσουν τη μελέτη που έχει γίνει για να διαπιστώσουν τι επιπτώσεις θα έχει η εγκατάσταση ορυχείου στην Καχαμάρκα, όπως είπε ο πρωθυπουργός Όσκαρ Βαλδές.
Ο διάλογος που ξεκινά τη Δευτέρα θα φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αντιπροσωπεία υπουργών που θα επισκεφθούν την Καχαμάρκα για να συζητήσει το πρόβλημα με τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών.
Keywords
Τυχαία Θέματα