Έλληνες ευρωβουλευτές προειδοποιούν για το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας…



«Ο Erdoganμε τη συμβολική αλλά και πραγματική εξουσία που έχει οφείλει να ζητήσει προσωπικά συγγνώμη για την υπέρμετρη χρήση βίας εναντίον φιλήσυχων διαδηλωτών. Η αληθινή ισχύς του Erdoganθα φανεί όχι με περαιτέρω κλιμάκωση αλλά με μια άσκηση ταπεινότητας ζητώντας συγγνώμη», είπε. Συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία δεν έχει ούτε ευρωπαϊκό μέλλον ούτε... μπορεί να χαρακτηριστεί χώρα πρότυπο στη Μέση Ανατολή εάν δεν «εμπεδωθούν» τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Το κίνημα που άρχισε από την Κωνσταντινούπολη
και επεκτάθηκε σε όλη την Τουρκία ήταν μια αυθόρμητη κίνηση της κοινωνίας πολιτών της Τουρκίας. Κανένα πολιτικό κόμμα δεν δικαιούται να το διεκδικεί. Αντίθετα πρέπει όλοι να ακούσουμε και να αποκωδικοποιήσουμε το μήνυμα του Τουρκικού λαού. Ένα μήνυμα, στο οποίο, δυστυχώς, η ΕΕ δια της Ύπατης εκπρόσωπου Catherine Ashton για άλλη μια φορά αντέδρασε με αδικαιολόγητα μεγάλη καθυστέρηση», υπογράμμισε.
Θερμή υποδοχή
Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο από την τετραήμερη περιοδεία του στη Βόρεια Αφρική, ο Τούρκος πρωθυπουργός δέχθηκε το «ζεστό» καλωσόρισμα 10,000 περίπου υποστηρικτών του που ζητωκραύγαζαν «Είμαστε μαζί σου».
Τα επεισόδια ωστόσο συνεχίστηκαν για έβδομη συνεχόμενη ημέρα στην πλατεία Ταξίμ, με τους διαδηλωτές να ζητούν την άμεση παραίτηση του Τούρκου πρωθυπουργού.
«Παραμείνατε ήρεμοι, υπεύθυνοι και επιδείξατε λογική», είπε ο Erdogan απευθυνόμενος στο πλήθος. «Τώρα θα γυρίσουμε όλοι στα σπίτια μας. Δεν είσαστε το είδος των ανθρώπων που χτυπάνε κατσαρόλες στους δρόμους», συνέχισε.
Keywords
Τυχαία Θέματα