Επιτυχόντες με ΑΣΕΠ παραμένουν αδιόριστοι επί τέσσερα χρόνια

Τον δικό τους γολγοθά, επί 4 έτη, περνούν οι επιτυχόντες εκπαιδευτικοί μέσω ΑΣΕΠ του 2008, οι οποίοι αν και πέτυχαν στον σχετικό διαγωνισμό, παραμένουν αδιόριστοι, αναμένοντας -και έχοντας αφήσει τις άλλες εργασίες τους- το κράτος να εκπληρώσει την... υποχρέωσή του. Ακολουθεί η επιστολή που απέστειλαν προς τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικό και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η επιστολή έρχεται σε συνέχεια κινητοποιήσεων, διαμαρτυριών, αλλά... εις μάτην...

«ΔΙΟΡΙΣΤΕΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
ΑΣΕΠ 2008
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ
ΠΕΜΠΤΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Κοινοποίηση: 1. Γραφείο Υπουργού Οικονομικών
2. Γραφείο Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση σας ψήφισε το νέο, τρίτο κατά σειρά, μνημόνιο, το οποίο περιλαμβάνει σοβαρές περικοπές στους μισθούς, τους διορισμούς και απολύσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με το προηγούμενο μνημόνιο, το οποίο επίσης ψηφίσατε στηρίζοντας την κυβέρνηση Παπαδήμου, οι εκπαιδευτικοί εντάχθηκαν πλήρως στο ενιαίο μισθολόγιο, άρθρο 35 του νόμου 4024/2011, καθώς και στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, άρθρο 22 του νόμου 4057/2012. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώθηκαν οι μεταρρυθμίσεις του πρώτου μνημονίου, άρθρο 10 νόμος 3833/2010, έτσι ώστε όλοι οι διορισμοί στον δημόσιο τομέα να γίνονται βάση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, δηλαδή μόνο με ΦΕΚ από τον ΑΣΕΠ.

Το σύνολο των προαναφερόμενων ρυθμίσεων είχε ως αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί α/βάθμιας και β/θμιας εκπαίδευσης να ενταχθούν πλήρως στο νομικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, γι αυτό και δεν προβλέπεται γι αυτούς ειδικό μισθολόγιο. Ενώ όμως οι εκπαιδευτικοί έγιναν δημόσιοι υπάλληλοι, με απόφαση της πρώην Υπουργού Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου, τους διορισμούς τους δεν διέπει το νομικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά το ειδικό νομικό καθεστώς του άρθρου 9του νόμου 3848/2010, το οποίο επιτρέπει διορισμούς εκτός των διαδικασιών του ΑΣΕΠ.

Μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη των τριών μνημονιακών συμβάσεων, που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα , διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχει ρύθμιση εξαίρεσης για τους διορισμούς εκπαιδευτικών από την υποχρέωση να γίνονται αποκλειστικά με ΦΕΚ του ΑΣΕΠ, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους. Εφόσον τα μνημόνια είναι διεθνής συμβάσεις της χώρας μας, υπερισχύουν κάθε γενικού και ειδικού νόμου, γι αυτό και το άρθρο 9 του νόμου 3848/2010 του Υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει διορισμούς εκπαιδευτικών εκτός ΑΣΕΠ, θα έπρεπε να έχει τεθεί σε αχρησία. Τίθεται λοιπόν το πολιτικό ερώτημα για το κατά πόσο το Υπουργείο Παιδείας εφαρμόζει σε όλους τους τομείς τις ανειλημμένες από το μνημόνιο υποχρεώσεις του.

Το κυριότερο όμως θέμα, κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης, που προκύπτει είναι θεσμικό και αφορά τον ρόλο των εκπαιδευτικών της α/βάθμιας και β/θμιας εκπαίδευσης στην δ
Keywords
Τυχαία Θέματα