Εργασιακή εφεδρεία με κίνητρα για τους δημοσίους υπαλλήλους σχεδιάζει η κυβέρνηση

Προσπάθεια για να καμφθεί η διαφωνία της ΔΗΜΑΡ για την νέα εργασιακή εφεδρεία στο δημόσιο θα κάνει η κυβέρνηση, ετοιμάζοντας ένα σχέδιο που βασίζεται σε δύο πυλώνες και τρεις φάσεις και θα οδηγήσει σε συνταξιοδότηση ή απόλυση περίπου 40.000 δημοσίους υπαλλήλος....

Ειδικότερα, στη σύσκεψη που θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών,
Γιάννης Στουρνάρας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη θα συζητηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα βγουν σε εργασιακή εφεδρεία.

Προσυνταξιοδοτικό καθεστώς
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος», το σχέδιο βασίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος αφορά το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, στα πλαίσια της πρότασης της ΔΗΜΑΡ για συνταξιοδοτική ωρίμανση. Εδώ, η εφαρμογή του μέτρου προβλέπεται να γίνει σε τρεις φάσεις.
Στην 1η φάση θα τεθούν κίνητρα στους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι δεν είναι κοντά στο να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (π.χ. βρίσκονται 2-3 χρόνια πριν τη σύνταξη). Ένα τέτοιο κίνητρο θα είναι η αναγνώριση πλασματικών ετών προϋπηρεσίας, ώστε να ωθηθούν αυτοί οι υπάλληλοι στην εφεδρεία.Στην 2η φάση, μετά την αναγνώριση των πλασματικών ετών, οι δημόσιοι υπάλληλοι που βρέθηκαν να απέχουν μέχρι τρία χρόνια από τη σύνταξη θα τεθούν αυτόματα σε εργασιακή εφεδρεία με το 60% του βασικού μισθού τους. Στην 3η φάση, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι μείνουν σε εργασιακή εφεδρεία για τρία χρόνια, θα συνταξιοδοτηθούν. Έτσι θα αποφευχθεί η απόλυσή τους.Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε 10.000 έως 15.000 αποχωρήσεις σε βάθος τριετίας. Μάλιστα, στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς θα συνδυαστεί με την αξιολόγηση ώστε να μην έχει τη λογική του οριζόντιου μέτρου, και να μην αφαιρέσει από το δημόσιο ικανά και έμπειρα στελέχη.

Θα γίνουν και απολύσεις
Ωστόσο, η εργασιακή εφεδρεία θα οδηγήσει και σε απολύσεις, καθώς ο δεύτερος πυλώνας της διαδικασίας βασίζεται στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που θα ξεκινήσει στα τέλη του 2012.
Όπως έχει αναφερθεί τις προηγούμενες ημέρες, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι πιάσουν αρνητική βαθμολογία στην αξιολόγηση θα βγαίνουν άμεσα σε εργασιακή εφεδρεία με το 60% του μισθού τους. Θα παραμένουν σε αυτό το καθεστώς για τρία χρόνια και μετά θα απολύονται οριστικά.

Πως θα γίνει η αξιολόγηση
Η αξιολόγηση θα γίνει από τον ΑΣΕΠ και, σύμφωνα με το Έθνος, ο σχεδιασμός είναι να ξεκινήσει ακόμα και τον Νοέμβριο. Στην κυβέρνηση επιμένουν να γίνει με γραπτές εξετάσεις, με τη μορφή τεστ πολλαπλών απαντήσεων. Στη συνέχεια, οι επιδόσεις των δημοσίων υπαλλήλων στο τεστ θα συνδυαστούν με τον προσωπικό τους φάκελο για να βγει η τελική βαθμολογία της αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση, όσοι πάρουν καλή βαθμολογία δεν θα απολυθούν αλλά θα μεταταγούν σε άλλη θέση του δημοσίου. Αν αρνηθούν όμως, τότε θα απολύονται.

Ποιοι κινδυνεύουν και ποιοι όχι
Οι πληροφορίες για την σχεδιαζόμενη εργασιακή εφεδρεία επιμένου
Keywords
Τυχαία Θέματα