Εξώδικο των φαρμακοποιών στον ΕΟΠΥΥ για καθυστέρηση εξόφλησης

Εξώδικο προς τον ΕΟΠΠΥ απέστειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) διαμαρτυρόμενος γιατί δεν έχει εξοφληθεί προς τον κλάδο η φαρμακευτική οφειλή του περασμένου Οκτωβρίου η οποία ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ. Η συμβατική υποχρέωση του Οργανισμού είναι να αποπληρώνει τις οφειλές του προς όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας εντός 60 ημερών....
Όπως επισημαίνεται από τους φαρμακοποιούς, από την παρέλευση της σχετικής ημερομηνίας (10 Ιανουαρίου)
διεκδικούνται και τόκοι υπερημερίας. «Είναι ανεπίτρεπτο να μην τηρείτε τις συμβατικές υποχρεώσεις σας με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει ο κάθε φαρμακοποιός πότε θα πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ για φάρμακα που έχει αγοράσει και ήδη πληρώσει εις τους προμηθευτές του δύο και τρεις μήνες πριν, και έχει κατόπιν χορηγήσει εις τους ασφαλισμένους σας. Η παράνομη και αντισυμβατική συμπεριφορά σας καθιστά αδύνατο για κάθε φαρμακοποιό να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να καθίσταται μετέωρη και εν αμφιβόλω η επιβίωση του φαρμακείου του» αναφέρει στο εξώδικο η διοίκηση του ΠΦΣ.

Δεν είναι ευνοϊκή η αποπληρωμή μας, λένε οι φαρμακοποιοί Επιπλέον, με ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ αναφέρει ότι η αποπληρωμή των οφειλομένων του ΕΟΠΥΥ αποτελεί δικαίωμα όλων των παρόχων υγείας, απαντώντας έτσι στις αιτιάσεις των τελευταίων ημερών από τους προμηθευτές υλικών, τους ιδιοκτήτες κλινικών, τους εργαστηριακούς γιατρούς και άλλους παρόχους του Οργανισμού για ευνοϊκή μεταχείριση του φαρμακευτικού κλάδου ως προς την εξόφληση των χρεών αλλά και το ύψος του «κουρέματος» στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

«Η εξόφληση μέρους των παλαιών χρεών των φαρμακοποιών, έγινε με νομοθετική ρύθμιση (ν. 4038/2012) που αφορούσε όλους τους παρόχους Υγείας. Ωστόσο, οι Φαρμακοποιοί ήταν οι μοναδικοί οι οποίοι τεχνικά ήταν έτοιμοι προς πληρωμή , διότι η όλη διαδικασία (υπογραφή δηλώσεων και αποδοχή έκπτωσης ) είχε ολοκληρωθεί και η εκκαθάριση είχε ήδη γίνει από την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασία Συνταγών» αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «κανείς άλλος πάροχος δεν είχε ενδιαφερθεί να προετοιμάσει τεχνικά την διαδικασία πληρωμής του και να αποδεχθεί οποιαδήποτε έκπτωση».

Πηγή: protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα