ΦΑΜΠΙΟΥΣ: Ο ΣΑΡΚΟΖΙ ΜΙΛΑΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ

Λάβρος εναντίον του Νικολά Σαρκοζί, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλία, Λοράν Φαμπιούς με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της χώρας σχετικά με το ζήτημα της Συρίας, όπου ζήτησε μια διεθνή στρατιωτική επέμβαση....

«Μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως ο κύριος Σαρκοζί επιθυμεί να προκαλέσει αμφιλεγόμενες αντιδράσεις πάνω σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Θα περίμενα
πολλά περισσότερα από έναν πρώην πρόεδρο», τόνισε ο γάλλος ΥΠ. ΕΞ. στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», αναρωτώμενος μήπως «το κάνει επειδή φοβάται πως σύντομα θα έχει ξεχαστεί ως πολιτικός;». «Μάλλον ο Σαρκοζί επιθυμεί να ξαναζήσει τις ημέρες δόξας του 2011, όταν είχε αναλάβει την πρωτοβουλία της διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης που εστάλη στη Λιβύη [και η οποία οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Καντάφι]», κατέληξε η δήλωση του Φαμπιούς.

Θυμίζουμε πως προχθές, στην πρώτη του δημόσια πολιτική παρέμβαση μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 6ης Μαΐου, ο πρώην Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι «η στρατιωτική επέμβαση είναι η μόνη που ίσως δώσει ένα τέλος στις εμφύλιες συγκρούσεις της Συρίας». «Η Συρία εξελίσσεται σε μια νέα Λιβύη και γι' αυτό ίσως να απαιτείται μία διεθνή στρατιωτική επιχείρηση», είπε ο Σαρκοζί, ο οποίος την Τρίτη το βράδυ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου (CNS) και επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης, Αμπντελμπάσετ Σάιντα, όπου και διαπιστώθηκε σύγκλιση των απόψεών τους επί του θέματος.

Το ενδεχόμενο της στρατιωτικής επέμβασης δεν έχει αποκλειστεί από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, πάντα όμως υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Όμως, προς το παρόν, και ενώ η Γαλλία έχει την εκ περιτροπής προεδρεία του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάθε πρωτοβουλία για επιβολή αυστηρών κυρώσεων στο καθεστώς της Δαμασκού προσκρούει σε βέτο της Κίνας και της Ρωσίας.

Ο Φαμπιούς θα μεταβεί στις 15 Αυγούστου στην Ιορδανία και σε άλλες χώρες της περιοχής στο πλαίσιο περιοδείας που θα πραγματοποιήσει για να συζητήσει την κατάσταση στη Συρία. «Η Γαλλία εντείνει τις επαφές της με τη συριακή αντιπολίτευση και τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου για να προετοιμάσει τις συνθήκες μιας γρήγορης μετάβασης στη Συρία», ήταν το επίσημο ανακοινωθέν της γαλλικής προεδρίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα