Γαλλία: Κοντά σε συμφωνία κυβέρνηση-συνδικάτα για το ασφαλιστικό

Η κυβέρνηση της Γαλλίας εμφανίστηκε τη Δευτέρα να πλησιάζει περισσότερο σε μια συμφωνία με τα συνδικάτα όσον αφορά την μεταρρύθμιση του υπερχρεωμένου ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, εισηγούμενη μια μικρή αύξηση του εργάσιμου βίου που ελπίζει ότι θα τιθασεύσει το διογκούμενο έλλειμμα των ταμείων....

Η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό, η οποία δέχεται πιέσεις από τις αγορές να προωθήσει βαθιές τομές στο ασφαλιστικό σύστημα της Γαλλίας,
αποκλείει την αύξηση του νομίμου ορίου ηλικίας για την συνταξιοδότηση, που βρίσκεται σήμερα στα 62 έτη. Θεωρεί ότι με ηπιότερα μέτρα, θα μπορέσει να αποφύγει μια παρατεταμένη κοινωνική σύγκρουση, με διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις.
Ο Λοράν Μπερζέ, γραμματέας του συνδικάτου CFDT, η συναίνεση του οποίου θεωρείται κρίσιμη για να εγκριθεί η μεταρρύθμιση, χαρακτήρισε τις δύο ημέρες των διαπραγματεύσεων «θετικές», ενώ δήλωσε ότι η πρόταση του πρωθυπουργού Ερό να αυξηθεί ο αριθμός των ετών υποχρεωτικών ασφαλιστικών εισφορών είναι αποδεκτή.
Η βασική εισήγηση της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί η διάρκεια των ασφαλιστικών εισφορών από πλευράς των εργαζομένων στα 44 έτη από το 2020 και εξής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, η χρονική περίοδος των ασφαλιστικών εισφορών 41,5 ετών θα καταστεί υποχρεωτική για όλους από το 2020, ενώ σήμερα οι εργαζόμενοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έπειτα από 40,5 έτη εργασίας.
Το σχέδιο για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, που χαρακτηρίζεται το πιο σημαντικό της κυβέρνησης Ολάντ, η οποία συμπληρώνει 15 μήνες στην εξουσία, πρόκειται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο την 18η Σεπτεμβρίου και κατόπιν να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην γαλλική Εθνοσυνέλευση στις αρχές Οκτωβρίου.
Καθώς οι κινήσεις τους παρακολουθούνται στενά από τους επενδυτές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Ολάντ και Ερό, η δημοτικότητα των οποίων έχει μειωθεί ραγδαία και δεν ξεπερνά πλέον το 30%, φαίνεται πως επιλέγουν μια επιφυλακτική προσέγγιση όσον αφορά την μεταρρύθμιση. Ο Ολάντ διαθέτει μια μικρή πλειοψηφία στη βουλή και δεν θέλει να αποξενώσει την αριστερά του κόμματός του.
Αν και η προσέγγιση αυτή ως τώρα συνέβαλε να αποφευχθεί η ένταση, το μεταρρυθμιστικό σχέδιο δεν προβλέπει την αύξηση του νομίμου ορίου συνταξιοδότησης που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,αφού αυτό σήμερα στη Γαλλία είναι αρκετά χαμηλότερο από εκείνο στη Γερμανία (65), για παράδειγμα, αν και στην πραγματικότητα σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη οι εργαζόμενοι τείνουν να συνταξιοδοτούνται γύρω στα 62.
Παρά την υποστήριξη ορισμένων μετριοπαθών συνδικαλιστών σε προτάσεις όπως το ασφαλιστικό σύστημα να μεταρρυθμιστεί με βάση το μοντέλο της Σουηδίας, όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να καθορίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό οι ίδιοι πότε συνταξιοδοτούνται, συνεργάτες του προέδρου Ολάντ επιμένουν ότι μια τέτοια μεταρρύθμιση θα ήταν πολύ δραματική εν μέσω της οικονομικής κρίσης.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα