Γεωργία: Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για βίαια επεισόδια μετά τις βουλευτικές εκλογές

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν ότι υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν βίαια επεισόδια μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία οι οποίες διεξήχθησαν σήμερα....
"Ακόμα και οι ειρηνικές διαδηλώσεις μπορούν ξαφνικά να γίνουν βίαιες και απρόβλεπτες", εκτίμησε η αμερικανική πρεσβεία στο Τμπιλίσι, σημειώνοντας ότι η προγραμματισμένη διαδήλωση από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Μπιτζίνα Ιβανιτσβίλι μετά τις εκλογές θα μπορούσε να προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Γεωργίας είχε καλέσει τα κόμματα να μην ανακηρύξουν τον υποψήφιό τους νικητή μέχρι να ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα.

Νωρίτερα η Μάγια Παντζικίντζε, εκπρόσωπος του κόμματος της αντιπολίτευσης Γεωργιανό Όνειρο, υποστήριξε ότι οι παρατηρητές του κόμματός της έχουν εντοπίσει "κατάφωρες παραβιάσεις" του εκλογικού νόμου, που περιλαμβάνουν τη χρήση πλαστών εγγράφων ταυτότητας από τους ψηφοφόρους, ελλείψεις ψηφοδελτίων, και τη χρήση μελανιού —για να σημαδευτούν τα χέρια των ψηφοφόρων που έριξαν την ψήφο τους— που ξεπλένεται εύκολα.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε ότι τέτοιου είδους παραβιάσεις είναι μεμονωμένες και ότι σε γενικές γραμμές η ψηφοφορία διεξήχθη ομαλά σε όλη τη χώρα.
Η Γεωργία φιλοδοξεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά η στρατιωτική Συμμαχία έχει ζητήσει την εφαρμογή δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων πρώτα.

Οι σημερινές βουλευτικές εκλογές, μαζί με τις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος, θα είναι "η Λυδία λίθος για τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στη χώρα", δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ 'Αντερς Φο Ράσμουσεν.
"Είμαι σίγουρος ότι οι γεωργιανές αρχές κάνουν ότι μπορούν για να εξασφαλίσουν ότι οι εκλογές θα είναι ελεύθερες, δίκαιες και διαφανείς. Οι εκλογές είναι φυσικά ένα ουσιαστικό μέρος της εύρυθμης λειτουργίας της δημοκρατίας", πρόσθεσε.
Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι "τόσοι πολλοί" διεθνείς παρατηρητές είχαν προσκληθεί στη Γεωργία για να παρακολουθήσουν τις βουλευτικές εκλογές.

Όμως και μια εκπρόσωπος της ΕΕ προειδοποίησε ότι η εκλογή θα καθορίσει το πώς θα προχωρήσει η σχέση του Τμπιλίσι με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Έχουμε καταστήσει πολύ σαφές ότι οι προσδοκίες για τις εκλογές είναι εξαιρετικά υψηλές, δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της αρχηγού της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον. "Θα καθορίσουν το ρυθμό και την ένταση των σχέσεών μας με τη Γεωργία", τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα