Γιατί φεύγουν από την Ελλάδα όμιλοι - κολοσσοί

newspost.grΣημαντικό πλήγμα τόσο στην οικονομία όσο και στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα, επιφέρει η απόφαση των μεγάλων εγχώριων παικτών να αποχωρήσουν από την ελληνική αγορά....
Την ώρα που η οικονομία μαστίζεται από την κρίση και η κυβέρνηση προσπαθεί με όλους τους δυνατούς τρόπους να βελτιώσει την διεθνή της εικόνα και να προσελκύσει εκ νέου ξένους επενδυτές, όμιλοι – κολοσσοί όπως η Coca Cola 3E και η ΦΑΓΕ αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την «Ελλάδα της κρίσης» και να ανοίξουν πανιά για νέες αγορές.
Οι αποφάσεις αυτές, αν και από καιρό προγραμματισμένες και λίγο πολύ γνωστές στην αγορά, προκάλεσαν δυσφορία στο επιτελείο της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι «δεν μπορώ να υποδείξω σε καμία επιχείρηση τι θα κάνει ως προς τη στρατηγική της. Ούτε έχω τη δυνατότητα λήψης αστυνομικών μέτρων», «Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργούν αμφιβολίες για τις προοπτικές της χώρας» είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Η αλήθεια όμως είναι πως η ενόχληση στην κυβέρνηση είναι μεγάλη αφού το κράτος δεν χάνει μόνο σημαντικά φορολογικά έσοδα και ασφαλιστκές εισφορές, αλλά βλέπει και να «γκρεμίζεται» το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα απέναντι στη χώρα από τους ευρωπαίους εταίρους της.

Τι είναι όμως αυτό που διώχνει τις επιχειρήσεις από την Ελλάδα;
Καταρχάς η υψηλή φορολογία. Στο Λουξεμβούργο όπου μεταφέρεται η ΦΑΓΕ τα διανεμόμενα κέρδη δεν φορολογούνται αντιθέτως με την Ελλάδα όπου φορολογούνται με 25%. Ανάλογη ρύθμιση υπάρχει και στην Ελβετία, με αποτέλεσμα η Coca Cola να μην επιβαρύνεται με πρόσθετες επιβαρύνσεις, όπως τόνισε η διοίκηση της εταιρείας στο πρόσφατο call conference που πραγματοποίησε.
Ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος αποχώρησης είναι ο τραπεζικός δανεισμός. Στην Ελλάδα ο τραπεζικός τομέας νοσεί και τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις είναι «παγωμένα».
Μεταφέροντας την έδρα της εταιρείας σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, μια εταιρεία μπορεί κατευθείαν να εισπράξει δάνεια αλλά και να εκδίδει εγγυητικές τραπεζών κάτι που δε μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα καθώς οι προμηθευτές δεν τις δέχονται λόγω έλλειψης αξιοπιστίας της χώρας.
Εν μέσω αυτού του κλίματος ο φόβος και η απαξίωση επανέρχονται στο προσκήνιο, ενώ πολλοί μιλούν για μπαράζ αποχωρήσεων μεγάλων επιχειρήσεων από τη χώρα το επόμενο διάστημα. Το ζητούμενο είναι να βρεθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας προτού ανοίξει η κερκόπορτα για την οικονομία και επωμιστούν οι πολίτες για ακόμη μία φορά τα βάρη των μεγάλων…
Keywords
Τυχαία Θέματα