«Η Ελβετία πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωζώνης»

Αυτή τη … διαφορετική προσέγγιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και των πιθανών κινήσεων που μπορούν να γίνουν για να ενδυναμώσουν τη ζώνη του ευρώ επιχειρεί ο αναλυτής του Marketwatch Steve Goldstein, o oποίος τονίζει πως «η ελβετική οικονομία είναι έτσι διαρθρωμένη ώστε θα ταίριαζε γάντι στην Ευρωζώνη» σε αντίθεση με οικονομίες όπως η ελληνική που «ασφυκτιούν μέσα στα στενά όρια και στις αυστηρές υποχρεώσεις του ευρώ»....

Ο κύριος Goldstein κάνει αναφορά στην τακτική που έχει ακολουθήσει εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, ένα σχέδιο που «συνέλαβε» ο προηγούμενος πρόεδρός της Philipp Hildebrand και συνέχισε ο διάδοχός του Thomas Jordan, δηλαδή τη «σύνδεση» του ελβετικού φράγκου με το ευρώ, σε σημείο ώστε να αποτρέψει την «υπερθέρμανση» και την μεγάλη ανατίμηση του φράγκου, θέτοντας ως «όριο» την ισοτιμία των 1,20 για το ευρώ. )
Κάτι που «στοίχισε» στην ελβετική οικονομία περί τα 300 δισ. δολάρια (Αμερικανός γαρ, σε δολάρια τα υπολογίζει ο αναλυτής…) χωρίς πάντως να αποτρέψει ιδιαίτερα τους επενδυτές να συνεχίζουν να τοποθετούνται σε ελβετικά φράγκα.
Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα αυτής της «προτίμησης» στο φράγκο έχει αρχίσει να δημιουργεί κάποια προβλήματα στην ελβετική οικονομία, όπως την μείωση των εξαγωγών της (λόγω ακριβού νομίσματος) κατά 4,9% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο κι άλλα 3,6% τον Μάρτιο. Ενώ και οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 2,9% τον Απρίλιο.

Έτσι ο αναλυτής «προτείνει» στην ελβετική κυβέρνηση να σταματήσει αυτή την «ανόητη και επικίνδυνη» νομισματική πολιτική που ακολουθεί και να ξεκινήσει διαδικασίες εισόδου της στην Ευρωζώνη. Και γιατί έτσι θα έχει ένα νόμισμα που προσώρας «κυνηγάει», ένα λιγότερο «σκληρό» νόμισμα από το φράγκο και γιατί η οικονομία του πυρήνα της ευρωζώνης της ταιριάζει γάντι. Και επιπρόσθετα η Ευρωζώνη χρειάζεται οικονομίες τόσο εύρωστες όσο η ελβετική.
Γράφει χαρακτηριστικά: «Χώρες όπως η Ελλάδα αγωνίζονται καθημερινά αλλά στραγγαλίζονται από τη συμμετοχή τους στην Ευρωζώνη. Η Ελβετία είναι μια σπάνια περίπτωση χώρας και οικονομίας που τελικά υποφέρει από τη μη συμμετοχή της στο ευρώ»!

Όσον αφορά τέλος στην «μικρή λεπτομέρεια» πως η Ελβετία δεν είναι καν μέλος της ΕΕ, ο αρθρογράφος έχει και σε αυτό την απάντηση: οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να αλλάξουν τις συνθήκες της Ένωσης. Θα μπορούσαν να προβλέψουν κι έναν όρο για συμμετοχή στο ευρώ χώρας μη μέλους της ΕΕ!
Keywords
Τυχαία Θέματα