Η οικονομική κρίση «κόβει» και το τσιγάρο στους Έλληνες

Τσιγάρο – κρίση σημειώσατε 0-1: αυτό είναι το τελευταίο «σκορ» της αναμέτρησης της καπνιστικής συνήθειας των Ελλήνων με τα νέα οικονομικά δεδομένα, όπως το παρουσίασαν οι ειδικοί της Εθνικής Επιτροπής Κατά του Καπνίσματος με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος...

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα τίθεται μετά από πολλά χρόνια εκτός της βασικής λίστας με τους πιο «θεριακλήδες» ανά τον κόσμο, γεγονός που αποδόθηκε και στην οικονομική κρίση που βιώνουν ολοένα πιο έντονα οι Έλληνες την τελευταία τριετία.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Κατά του Καπνίσματος, καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, την πενταετία 2006 – 2001 μειώθηκαν κατά 50% οι βαρείς καπνιστές στην Ελλάδα (από 32% στο 16%), ενώ πτωτική πορεία καταγράφεται και στο νεανικό πληθυσμό.

Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος ανέφερε ότι η μείωση της καπνιστικής συνήθειας βρίσκεται σε άμεση σχέση με τη μείωση του εισοδήματος των Ελλήνων αλλά και με την αύξηση των προϊόντων καπνού.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το ετήσιο κόστος του καπνίσματος στην Ελλάδα ανέρχεται στο 1,7 δισ. ευρώ.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος 20.000 Έλληνες φοιτητές συμμετείχαν σε έρευνα γνώμης που διεξήχθη Πανελλαδικά από την Εθνική Επιτροπή σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) σύμφωνα με την οποία το 90% των φοιτητών πιστεύει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ανεξέλεγκτη σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νόμου κατά του καπνίσματος. Μάλιστα, ερωτηθέντες σχετικά ανέφεραν ότι μόνο το 10 % των ερωτηθέντων αντιμετώπισε δυσκολία να αγοράσει τσιγάρα κατά την παιδική ηλικία.
Keywords
Τυχαία Θέματα