Ιαπωνία και Ν. Κορέα θα συνάψουν στρατιωτική συμφωνία

Μετά τα πρόσφατα ναυτικά γυμνάσια ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Ν. Κορέας στη Βόρεια Κινεζική Θάλασσα, οι δύο τελευταίες αποφάσισαν να συνάψουν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας....

Κατά κύριο λόγο, η συμφωνία θα βασίζεται στην ανταλλαγή ευαίσθητων στρατιωτικών πληροφοριών που θα αφορούν στα πυρηνικά της Β. Κορέας και στην πυραυλική απειλή από την Κίνα, της οποίας η στρατιωτική ανάπτυξη στην περιοχή φαίνεται να προβληματίζει τους γείτονές της.
«Αν όλα πάνε καλά, η συμφωνία θα υπογραφεί την Παρασκευή το απόγευμα», τόνισαν ο Νοτιοκορεάτης
πρεσβευτής στο Τόκυο, Σιν Κακ-σοο και ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ Κοϊτσίρο Τζέμπα.

Τα νέα δεν έγιναν δεκτά με πανηγυρικό τρόπο στη Σεούλ, όπου η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον πρόεδρο Λιι Μιούνγκ-μπακ πως αγνοεί τα ανθιαπωνικά αισθήματα του λαού του, λέγοντας συγκεκριμένα πως «πουλάει τον λαό του».
Η έχθρα της Ν. Κορέα με την Ιαπωνία βασίζεται στην επιθετική αποικιακή πολιτική που άσκησε η δεύτερη από τις αρχές του 20ού αιώνα και μέχρι το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η καχυποψία των Νοτιοκορεατών έναντι των Ιαπώνων παραμένει και εμποτίζει την οποιαδήποτε νέα σύμπραξη ή κίνηση συνεργασίας μεταξύ των δύο, τονίζεται στους New York Times.

Η συμφωνία έρχεται σαν επισφράγισμα των προσπαθειών των ΗΠΑ να φέρουν τις δύο χώρες πιο κοντά, αφήνοντας πίσω τους την ιστορική τους διχόνοια.
Keywords
Τυχαία Θέματα