ΗΠΑ: Μοιρασμένες οι εκτιμήσεις για το ντιμπέιτ των αντιπροέδρων

Μόλις δύο ώρες είχαν παρέλθει από την ολοκλήρωση του ντιμπέιτ ανάμεσα στους υποψηφίους αντιπροέδρους των ΗΠΑ και οι αναλυτές από όλες τις γωνιές του πολιτικού σκηνικού προσπαθούσαν εναγωνίως να αποφασίσουν ποιον να ανακηρύξουν νικητή. Καθώς δημοσιεύονταν οι πρώτες δημοσκοπήσεις, το τοπίο θόλωνε ακόμα περισσότερο. Όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για... ισοπαλία....
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CBS
το 50% των ψηφοφόρων επέλεξαν τον Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν ως νικητή, ενώ 31% εξ αυτών δήλωσαν ότι ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλος του, Πολ Ράιαν, νίκησε. Ένα 19% αποφάνθηκε ότι πρόκειται για ισοπαλία.
Το κανάλι CNN αντιθέτως δημοσίευσε δημοσκόπηση που ανακήρυττε τον Ράιαν νικητή με ποσοστό 48%, με τον Μπάιντεν να ακολουθεί με 44%. Το περιθώριο σφάλματος, όμως, είναι στις 5 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που σημαίνει ότι η διαφορά ανάμεσα στους δύο υποψηφίους βρίσκεται μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους.
Θα μπορούσε άραγε το ντιμπέιτ των αντιπροέδρων να ήταν αρκετό για να αντιστρέψει το κλίμα και να επηρρεάσει τις προεδρικές εκλογές; Οι περισσότεροι αναλυτές απαντούν αρνητικά. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που δημοσίευσε μόλις εχθές η εταιρία Γκάλοπ (Gallup, Inc.) κανένα από τα τελευταία οκτώ ντιμπέιτ αντιπροέδρων, από το 1976 ως το 2008, δεν επηρέασε ουσιαστικά τις δημοσκοπήσεις για την τελική εκλογική αναμέτρηση.

Κι όμως, το αμερικανικό Twitter «βούιξε» από σχόλια αναλυτών, δημοσιογράφων και κάθε είδους blogger που εξυμνούσαν το σημερινό ντιμπέιτ ως ιδιαίτερα «αναζωογονητικό» και για τις δύο πλευρές, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές.
Ό,τι έλειπε από το προεδρικό ντιμπέιτ της προηγούμενης εβδομάδας σε ένταση και ρητορικό πάθος, το προσέφεραν απλόχερα στο αμερικανικό κοινό οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι. Η λογομαχία σε πολλά σημεία θύμιζε τηλεοπτικό πάνελ... ελληνικού δελτίου ειδήσεων. Γκριμάτσες και σαρκαστικά γέλια, ειρωνικά σχόλια στα όρια της αγένειας και τόνοι που ανέβαιναν διαρκώς. Οι υποψήφιοι ανέβασαν – ή κατ’ άλλους έριξαν – το επίπεδο της εκλογικής αναμέτρησης σε αγώνα προσωπικό, όπου λιγοστεύουν τα στατιστικά στοιχεία και η προσκόλληση στις λεπτομέρειες και αυξάνονται οι ένθερμες διακηρύξεις πολιτικών απόψεων.

Όπως πολλοί αναλυτές σχολίασαν, η ίδια η διαρρύθμιση του χώρου επέτρεπε μία τελείως διαφρετική αναμέτρηση. Σε αντίθεση με τους Ομπάμα και Ρόμνεϊ που στέκονταν όρθιοι πίσω από το βήμα, οι δύο υποψήφιοι αντιπρόεδροι αναμετρήθηκαν καθιστοί σε στρογγυλό τραπέζι, σε απόσταση αναπνοής ο ένας από τον άλλο. Αυτή η διαρρύθμιση χάριζε αμεσότητα στην προσέγγιση και πρόσφορο έδαφος για την... εκρηκτική προσωπικότητα του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έφτασε στο σημείο να δηλώσει ευθαρσώς ότι ο αντίπαλος του λέει «βλακείες»!
Μία ακόμα διαφορά με το ντιμπέιτ της προηγούμενης εβδομάδας είναι ότι στην αναμέτρηση των υποψήφιων προέδρων κυριαρχούσαν οι αριθμοί. Τόσες ήταν, μάλιστα, οι αναφορές σε στατιστικά στοιχεία, κονδύλια του προϋπολογισμού και οικονομικές μ
Keywords
Τυχαία Θέματα